Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarali u dva sata

Kosor: Ne doživljavam HNB kao konkurenciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Željko Rohatinski oko podne je došao u Banske dvore. S premijerkom je razgovarao gotovo dva sata, u četiri oka.

U Vladi su samo potvrdili sastanak, ali o čemu su točno u četiri oka puna dva sata razgovarali guverner i premijerka nema službenih detalja. No, kako je sastanak uslijedio nakon panike izazvane odlukom guvernera o 'otpuštanju'  6,3 milijardi kuna bankama za kreditiranje gospodarskih projekata.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Teški uvjeti kreditiranja Vlada protiv banaka: Tko je kriv za spor oporavak?

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski potvrdio je da se danas sastao s premijerkom Jadrankom Kosor te izjavio kako je njegov dojam da Vlada u cijelosti podržava najnoviju mjeru središnje banke kojom je hrvatskom bankovnom sustavu stavljeno na raspolaganje oko 6,3 milijardi kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu.



'Na sastanku je razmotrena cijela situacija nastala nakon donošenja odluke o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze. Razjasnili smo sve nedoumice', kazao je guverner Rohatinski.

'Moje je dojam da Vlada podržava sve mjere'

Odbacio je špekulacije u nekim medijima da je najnovija odluku HNB-a, kojom je hrvatskom bankovnom sustavu na raspolaganje stavljeno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, izazvala napetosti, sukobe na relaciji središnja banka - Vlada.

'Ne, nikako. Moj je dojam da Vlada u cijelosti podržava ove mjere', rekao je Rohatinski. Razgovor je, kaže, 'bio dug, sveobuhvatan, vrlo otvoren i uspješan'.

Kosor: Vlada i HNB su na istom putu

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da je razgovor s guvernerom bio vrlo ugodan i konstruktivan. 'Razgovarali smo o ovim mjerama HNB-a i ono što je važno, zapravo smo na istom tragu. Vlada pozdravlja svaku mjeru koja može pomoći hrvatskim gospodarstvenicima, gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta i ono što smo sigurno konstatirali je da smo tu na istom putu, hrvatska Vlada i HNB', rekla je Kosor.

Na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV da li je u posljednjem potezu guvernera prepoznala neprijateljstvo, premijerka je odgovorila da nije. 'HNB je samostalna institucija koju je upravo naša Vlada dodatno učvrstila u tom smislu. Ne doživljavamo HNB kao konkurenciju ili bilo što drugo, to bi bilo smiješno', dodala je.

Vlada je, premda ih HNB ne mora pitati za dozvolu jer su samostalna institucija, bila osupnuta tom odlukom. Potom je paniku u Vladi izazvala i najava konferencije za novinare najačih poduzetnika na čelu s Agrokorom koji su naumili dati potporu mjerama guvernera Rohatinskog. Taj je sastanak naprasno otkazan nakon, kako se neslužbeno čuje, inicijative ministra Popijača da se s poduzetnicima najprije sastanak održi u Vladi.

Rohatinski se od inicijative poduzetnika ogradio, a na sve kritike kako 'ne ide uz dlaku Vladi' zbog planiranja vlastitog političkog angažmana odgovorio je priopćenjem i porukom kako nema političkih ambicija. Dvosatni sastanak trebao je riješiti sva otvorena pitanja na relaciji premijerka-guverner. Sigurno je tek jedno: dok joj sa svih strana pljušte kritike, Jadranki Kosor potpora stručnjaka kakav je Rohatinski može samo koristiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene