Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupiti ili ne dionice Ine?

Reakcije kupaca i prodavača dionica Ine teško je predvidjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci psihologije burze tvrde kako je vrlo bitno predvidjeti reakcije kupaca ili prodavača određene dionice. No reakcije kupaca i prodavača dionica INA-e zasada je teško predvidjeti.

Na tržištu je preostalo još vrlo malo dionica INA-e. Mirovinski fondovi imaju oko 3,60 posto, a određeni postotak je u rukama Vlade. Trenutna cijena dionice je 3200 kuna, a MOL-ova ponuda za kupnju prestaje 14. siječnja. Mnogi sa prodajom nisu okljevali. No strpljiviji igrači nadaju se da bi cijena dionice mogla još rasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesuglasice Što s Inom? MOL živi u neznanju, a Hrvatska još razmišlja Slika nije dostupna Poruka iz Zadra Josipović o pregovorima s MOL-om: 'Vlada je na dobrom putu'

'Trenutno se špekulira ne samo o vrijednosti, nego i o tome tko će prije doći do preostalog slobodnog paketa. Ono što MOL ovaj put nije učinio, a u prethodnim otkupima jest, je sjesti za stol s Vladom i dogovoriti daljnje korake. To bi mogla biti prepreka daljnjem rastu cijena dionica', smatra Goran Vorkapić, broker Centar banke.  On dodaje kako će špekulacije prestati ako MOL ipak s Vladom dogovori cijenu daljnjeg otkupa te kako svatko treba sam presuditi što će napraviti s dionicama.

Cijena bi mogla biti veća kada će Vlada prodavati 25 plus jednu dionicu

Vlada je još 2002. godine donijela zakon u kojem stoji kako će preostale dionice prodati nakon ulaska u EU. 'Sasvim je logično pretpostaviti da će Vlada prodati ostatak svojih dionica i da će najveći dioničari dogovoriti što dalje napraviti s kompanijom', rekao je Vorkapić. Mađari se ne moraju brinuti jer im Ugovor sa Vladom i dalje garantira kontrolu nad kompanijom.

Na cijenu dionice utjecati će i kretanje cijene nafte, te što će biti s plinskim biznisom. Ako plin poskupi ili ako njegovu prodaju preuzme Vlada, cijene dionice INE bi mogla porasti.

>> INA: U kompaniji manje od 50 stručnjaka iz MOL grupe

'To je teoretski moguće. No, može se dogoditi i situacije od prije nepunih godinu dana kada se govorilo o mogućem stečaju INA-e. Tada je glavna skupština donijela odluku u kojoj se predlagalo da se u milijardu i pol konvertibilnih obveznica upišu većinski vlasnici', pojašnjava Vorkapić te dodaje da se to dogodilo većinski dioničari bi bez mijenjanja vlasničkih odnosa međusobno vrlo lako mogli smanjiti udio preostalih malih dioničara.

Tko je paket od 200 dionica INE kupio po 1700 kuna a jučer ih prodao po 3200 danas je bogatiji za oko 30 000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene