Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći slovenski trgovački lanac Mercator odlazi u ruke stranom kupcu. Najbogatiji Slovenac i vlasnik Pivovare Laško, Boško Šrot najavio je prodaju nešto više od 48 posto udjela. To bi moglo izazvati veliku borbu dviju najvećih kompanija s prostora bivše Jugoslavije: Todorovićevog Agrokora i Delte srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića.


Obojica su se nedavno našla na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu prema kriteriju BDP-a zemlje iz koje dolaze. Mišković je s bogatstvom koje se procjenjuje na 2 milijarde eura zauzeo treće mjesto, Todorić pak sedmo sa svojih 800 milijuna dolara.

Vezani članci Slika nije dostupna Uzlet dionica Mercatora, otpori Agrokoru i dalje jaki Slika nije dostupna Stranke o prodaji Mercatora Agrokoru: 'Najgori oblik tajkunskog preuzimanja'

'Pratit ćemo sve što se oko prodaje Mercatora događa, interes postoji, naravno jer smatramo da je Mercator odlična maloprodaja', rekla je potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.

Za Agrokor ova bi kupnja nedvojbeno značila i prvi veliki ulazak hrvatskog gospodarstva u Sloveniju. Miškovič je pak na slovenskom tržištu prisutan već neko vrijeme. Kupnjom Mecatora srpska bi Delta postala jedan od većih maloprodajnim lanaca u regiji i Europi.

Prošle je godine Mercator ostvario nešto manje od 2 i pol milijarde eura čistih prihoda od prodaje. I upravo će se za tu bilancu Agrokor i Delta nadmetati. No neslužbeno se govori, kako najveće šanse za preuzimanje nemaju ni jedan ni dugi, već francuski Carrefour.

Prodaju Mercatora strancima oštro je osudio i savez slobodnih sindikata Slovenije. Vladu pozivaju da poduzme odgovarajuće mjere jer u protivnom bi posljedice, kažu, mogle biti nepopravljive. Brojni radnici, već se sada boje za svoja radna mjesta.

O prodajnoj cijeni još se uvijek nagađa. Nakon jučerašnje objave o prodaji, dionica Mercatora na ljubljanskoj burzi skočila za čak 12 posto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju