Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori 13. srpnja

Predizborno sučeljavanje: Bratušek i Cerar o privatizaciji i prodaji Mercatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaja Mercatora je sporna, a ugovor većinskih vlasnika s Agrokorom upitan, rekao je Cerar.

Pitanje privatizacije državnih tvrtki i prodaja Mercatora koncernu Agrokor bili u četvrtak su jedna od glavnih tema u predizbornom sučeljavanju odlazeće premijerke Alenke Bratušek i potencijalnog novog premijera Mire Cerara na televizijskoj postaji POP-TV, pri čemu je Cerar izrazio protivljenje prodaji Mercatora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stranke i sindikati protiv Uzlet dionica Mercatora, otpori Agrokoru i dalje jaki Slika nije dostupna Slovenski mediji: NLB donijela odluku o prodaji Mercatorovih dionica Agrokoru

Cerar koji je predsjednik Stranke Mire Cerara (SMC) kojoj neke predizborne ankete najavljuju najveći broj glasova na izborima 13. srpnja rekao je da je protiv privatizacije 15 državnih tvrtki koje je u prodaju pustila Bratušek i protiv prodaje Mercatora.

'Prodaja Mercatora je sporna, a ugovor većinskih vlasnika s Agrokorom upitan', rekao je Cerar, dodavši da bi prodaja uzrokovala teškoće u nabavnom lancu Mercatora, te da bi novi vlasnik mogao značajnije smanjiti broj zaposlenih, te da je u pozadini posla koji je pred zaključivanjem mnogo rizika.

Mercator čini skoro 10 posto slovenskog BDP-a

Cerar je rekao da je prodaja 15 tvrtki i banaka koji su odobrili vlada i parlament problematična jer nisu poznati kriteriji po kojima se vlada odlučila da ih proda nego je to izvedeno arbitrarno.

Na pitanje hoće li sudjelovati na demostracijama koje krajem tjedna organiziraju slovenski sindikati, kako bi izrazili prosvjed protiv prodaje Mercatora, Bratušek je rekla da neće i da smatra da 'političarima na demonstracijama nije mjesto'.

Što se tiče Mercatora, Bratušek je rekla da je od Slovenskog državnog holdinga (SDH), državnog fonda koji upravlja portfeljom državne imovine, dobila pismena jamstva da Agrokor neće smanjivati broj zaposlenih više nego što je to planirala sadašnja Mercatorova uprava, te da se sinergijski učinci i uštede nakon spajanja neće izvesti na račun zaposlenih.

'Dobila sam jamstva da će Agrokor poštovati sporazum sindikata s upravom Mercatora glede broja zaposlenih', rekla je Bratušek.

Braneći se od optužaba da je njena vlada prodala Mercator, Bratušek je rekla da je prodaja velikog državnog kontrolnog udjela u Mercatoru izvedena još 2005. u vrijeme kad je vladu vodio Janez Janša.

'Mercator je prodala Janšina vlada', rekla je Bratušek, dodavši da je taj potez star nekoliko godina destabilizirao Mercatorovu vlasničku strukturu jer su ga tada preuzeli bivši direktori Istrabenza i Pivovarne Laško koji su imali 'tajkunske' ambicije, što je dovelo do financijski neodrživog stanja u Mercatoru i bankama kod kojih su Mercator zadužili.

Uzlet dionica Mercatora, otpori Agrokoru i dalje jaki

Glede možebitnog koalicijskog povezivanja sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše, Bratušek je rekla da je to isključeno i da je njena stranka, Savezništvo Alenke Bratušek, parlamentu predložila zakon koji bi pravnomoćno osuđenim osobama onemogućio da se kandidiraju za parlament i na istaknute funkcije, kako je to slučaj s Jnašom koji dvogodišnju kaznu zbog korupcije izdržava u zatvoru Dob.

Cerar je rekao da se slaže kako bi pravomoćno osuđene osobe morali dati ostavke na političke funkcije i za njih ne kandidirati, ali je rekao da će u slučaju pobjede razgovarati 'sa svim strankama', te da je 'to normalno'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene