Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranke i sindikati protiv

Uzlet dionica Mercatora, otpori Agrokoru i dalje jaki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice Mercatora uzletjele su za 4,2 posto, dostigavši cijenu od 80,20 eura.

Potvrda koja je u četvrtak došla iz koncerna Agrokor i iz konzorcija većinskih vlasnika Mercatora da će prodaja dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca biti zaključena slijedećih dana u četvrtak je izazvala velik skok dioničkih indeksa na Ljubjanskoj burzi, no politički otpori prodaji u Sloveniji i dalje su jako prisutni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi vlasnik Agrokor Stranke o prodaji Mercatora Agrokoru: 'Najgori oblik tajkunskog preuzimanja' Slika nije dostupna Slovenski mediji: NLB donijela odluku o prodaji Mercatorovih dionica Agrokoru

Slovenski dionički indeks SBI TOP porastao je u četvrtak 2,5 posto, na 797,45 bodova. Pri tome su dionice Mercatora uzletjele za 4,2 posto, dostigavši cijenu od 80,20 eura, što je za manje od 6 eura niže od cijene za koju su dogovorili Agrokor i dosadašnji Mercatorovi dioničari.

Stranke o prodaji Mercatora Agrokoru: 'Najgori oblik tajkunskog preuzimanja'

U slučaju da transakcija bude zaključena, Agrokor će nakon toga prema pravilima o preuzimanju koja su na snazi u Sloveniji morati objaviti i javnu ponudu za ostale dioničare o otkupu njihovih udjela, po istoj otkupnoj cijeni dionice, pa bi za cijeli Mercator morao u konačnici platiti skoro 550 milijuna eura.

Posao Agrokora i vlasnika Mercatora ubrzan

Prema neslužbenim informacijama poslovnog dnevnika Finance, na ubrzavanje posla Agrokora i većinskih vlasnika Mercatora nekoliko dana prije konačnog isteka roka presudno je utjecalo to što je svih 55 banaka vjerovnica Mercatora ovih dana i konačno pristalo na reprogram Mercatorovih kredita teških 1 milijardu eura, pod okriljem Agrokora. Konačni rok za transakciju Agrokora i prodajnog konzorcija po aneksu na kupoprodajni ugovor istječe u ponedjeljak 30. lipnja.

Mercator prodan Agrokoru

Unatoč predviđanjima da je današnja objava Agrokora i prodajnog konzorcija definitivni znak da je operacija Mercator pri završetku i da će do transakcije gotovo sigurno doći, u slovenskoj politici koja je pred parlamentarnim izborima i dalje su prisutna javna protivljenja ili barem rezerve u pogledu cijele operacije koja je trajala oko godinu dana i njenih mogućih posljedica.

Najčešće se pri tome navodi zabrinutost da će u Mercatoru nakon spajanja s Agrokorom doći do smanjenja broja zaposlenih, do problema kod njegovih dobavljača koji u Mercatoru vide siguran kanal za plasman slovenskih proizvoda, da će biti produženi rokovi plaćanja na koje su dobavljači navikli.

Najveći protivnici prodaje Mercatora stranke i sindikati

Najveći protivnici prodaje, uz političke stranke kojima privatizacija predstavlja značajnu predizbornu temu, i dalje su slovenski sindikati. Oni su i u četvrtak ponovili da do tog posla "nikad nije trebalo niti doći" jer bi za Sloveniju mogao imati, kako tvrde, "katastrofalne posljedice".

Vodeća slovenska oporbena stranka, Slovenska demokratska stranka (SDS) čiji je predsjednik bivši premijer Janez Janša, u četvrtak je istakla da od novog vlasnika očekuje odgovorno postupanje prema najvećem slovenskom trgovačkom lancu jer se zalaže za društvenu odgovornost u korporativnom upravljanju.

"Nisu nam poznate konkretne obveze iz kupoprodajnog ugovora, ali se nadamo i očekujemo da će se novi vlasnik ponašati odgovorno. To obuhvaća brigu o zaposlenima, dobavljačima i brigu za sredinu u kojoj Mercator djeluje", navela je u priopćenju Janšina stranka.

Na vijesti o mogućem skorom završetku dugog prodajnog procesa reagirao je i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, do 2006. godine direktor Mercatora, u vrijeme njegove najveće ekspanzije i poslovnog uspjeha.

Janković koji na predstojećim izborima kao predsjendik vodi stranku Pozitivna Slovenija (PS) tvrdi da će on osobno u slučaju da Mercator stvarno bude prodan Agrokoru učiniti sve da se u slovenskom trgovačkom lancu sačuvaju radna mjesta, te da je posao moguće i obustaviti sve dok se financijska transakcija, odnosno prijenos financijskih sredstava dioničarima ne zaključi.

Sindikati strahuju za radna mjesta

Slovenski sindikati reagirali su priopćenjem u kojemu izražavaju zabrinutost prelaskom najveće slovenske firme u Agrokorove ruke, posebno mogućnošću smanjivanja broja zaposlenih kod Mercatora koji zapošljava 12.500 djelatnika samo u Sloveniji.

"Ogorčeni smo zbog mogućih katastrofalnih posljedica prodaje Mercatora za slovensko gospodarstvo i zaposlene", naveli su u Savezu samostalnih sindikata (ZSSS), najvećoj slovenskoj sindikalnoj središnjici.

Predsjednik tog sindikata Dušan Semolič izjavio je da po njegovim informacijama u kupoprodajnom ugovoru Agrokora i većinskih vlasnika nema ugovorne obveze da se broj zaposlenih u Mercatoru neće smanjivati, te da je to suprotno onome što govori premijerka Alenka Bratušek koja tvrdi da su u tom pogledu dana jamstva.

Agrokor mora prodati ili dati u zakup 96 prodavaonica

"Dogodilo se je ono što se nije smjelo dogoditi, pa smo za nekoliko stotina milijuna uništili tisuće radnih mjesta. To je posao kojim se Agrokor spašava na račun Mercatora kojega će novi vlasnik financijski iscrpljivati", kazao je Semolič, dodavši da će uz zaposlenika Mercatora šteta od posla pogoditi i slovenske dobavljače Mercatora.

Priopćenjem se oglasila i slovenska gospodarska komora, izrazivši zabrinutost da bi se rokovi plaćanja Mercatorovih dobavljača sa novim vlasnikom mogli promijeniti, odnosno da bi plaćanja išla s većim kašnjenjem nego do sada.

"Saga oko prodaje Mercatora s jedne se strane očito završava, ali za dobavljače ona tek počinje", rekla je predstavnica komore Tatjana Zagorc.

U Sloveniji se očekuje jačanje pritisaka protiv prodaje Mercatora

Slovenska tiskovna agencija STA javlja da će pritisci protiv prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru slijedećih dana vjerojatno još rasti, te navodi da je za nedjelju popodne najveća sindikalna središnjica u Ljubljani zakazala demonstracije svih onih koji su nezadovoljni prodajom najvećeg slovenskog trgovačkog lanca i poslodavca hrvatskom koncernu.

Mediji navode da će se u kampanju protiv prodaje najviše angažirati ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. On je u četvrtak izjavio da do prodaje nikad nije smjelo niti doći da je Mercator bio vođen kako treba, te da bi u tom slučaju ostao u slovenskom vlasništvu. Kao krivca za prodaju naveo je i slovensku premijerku u odlasku Alenku Bratušek i "liberalističku politiku" njene vlade koja se po njegovim riječima nastoji osloboditi sve državne imovine i prodati ju.

Janković je predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS) iz koje je Bratušek nakon poraza na unutarstranačkim izborima istupila, osnovavši svoju stranku Savezništvo Alenke Bratušek s kojom nastupa na parlamentarnim izborima 13. srpnja.

Braneći se od tvrdnji kako je njena vlada kriva što će Mercator doći u ruke "hrvatskog tajkuna" Ivice Todorića, Bratušek je u četvrtak rekla da je njena vlada učinila sve kako bi novi budući vlasnik Mercatora ispunjavao ugovorne obveze prema zaposlenima i dobavljačima Mercatora, te da će na tome i dalje ustrajati. Uz to, podsjetila je da je slovenska vlast potpunu kontrolu nad Mercatorom zapravo izgubila još 2005., kad je tadašnji premijer Janša pristao na prodaju udjela dvaju državnih fondova u Mercatoru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene