Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste zanimanje

Prekvalifikacijom do posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posla je sve manje, a najbolje bi mogli proći oni koji se odluče na prekvalifikaciju. Taj korak napravilo je dosta nezaposlenih Istrana.

Na pulskom zavodu za zapošljavanje od ove godine ima i niz novih atraktivnih zanimanja. Već sada je dvostruko više zainteresiranih nego lani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Načekat će se na pozitivne trendove Žene na burzi: 'Padam sve dublje, osjećam se bezvrijednom' Slika nije dostupna 6,4 posto manje nego u ožujku Novi pad nezaposlenosti, u travnju na HZZO-u 308.869 osoba

>> Ove godine moglo bi se zaposliti 150 tisuća ljudi

Konobarica Marina nije mogla naći posao u struci i odlučila je to promijeniti. 'Po struci sam kozmetičarka i dugo, dugo sam tražila posao. Nisam ga mogla naći u svojoj struci i onda sam se odlučila za prekvalifikaciju', rekla je Marina. Sada je već tri mjeseca na novom radnom mjestu.

'Super sam zadovoljna jer sam odmah mjesec dana nakon što sam se prekvalificirala, našla posao', rekla je. 'Mogu vam reći da se od njih 114 koji su osposobljeni do konca 2010. godine zaposlilo 50 posto', rekla je Ana Trošelj, psihologinja HZZ-a.

Broj prijavljenih za novi val osposobljavanja raste. Od lani se udvostručio. 'Interes je jako velik, imamo više od 300 zainteresiranih osoba', rekla je Trošelj. To i ne čudi. Za vrijeme osposobljavanja polaznici osim što imaju plaćen tečaj, osiguranje i putne troškove, primaju i novčanu naknadu. 'Ja bih stvarno preporučila svima koji ne mogu naći posao, koji su nezaposleni da odu na zavod, da pogledaju što je za njih adekvatno', rekla je Marina.

Ove godine planiraju se prekvalifikacije za brojna zanimanja. Traženi web dizajneri i wellness terapeuti samo su neka od njih. 'Uvijek idemo na to da se osoba iz nekog suficitarnog zanimanja prekvalificira u deficitarno', rekla je Trošelj. Broj nezaposlenih tako bi se uskoro mogao znatno smanjiti. Pozitivan ishod dosadašnjeg iskustva tomu ide samo u prilog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene