Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Postignut dogovor oko zajamčene otkupne cijene mandarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjem su sastanku proizvođači mandarina Udruga "Mandarina" i otkupljivači, uz organizaciju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, postigli dogovor oko zajamčene otkupne cijene i količine roda mandarina 2008. godine, priopćeno je večeras iz toga Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede ističe da se ove godine očekuje rekordan urod mandarina od 50.000 tona te da je tim dogovorom osiguran otkup i plasman svih količina ponuđenih na tržištu uz zajamčenu cijenu od 2,40 kuna za kilogram.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

"Kroz mrežu otkupljivača u dolini Neretve očekuje se otkup 40.000 tona od čega će 20.000 tona završiti u izvozu, a ujedno najveći dio proizvodnje mandarina će se staviti u legalne tržne tokove, te će se smanjiti sivo tržište. Početak otkupa mandarina je 1. listopada 2008. godine", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da je prošle godine otkupljeno 28.000 tona mandarina uz zajamčenu cijenu od 2,20 kuna po kilogramu. Drži da to povećanje cijena pokriva rast troškova proizvodnje i očuvanje dohotka proizvođača, a istovremeno će cijenu mandarina na tržištu održati na razini prihvatljivoj domaćim potrošačima.

"Sukladno ovom dogovoru Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predložit će Vladi da se izvršeni otkup po minimalnoj cijeni osigura potpora u iznosu od 0,50 kuna po kilogramu. Time ukupna potpora Vlade RH za provođenje otkupa mandarina iznosi 20.000.000 kuna", stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene