Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podržana inicijativa SSSH-a za zakon o minimalnoj plaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata John Monks i glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata Guy Ryder uputili su pisma premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu, kojima iskazuju potporu zahtjevu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) za usvajanje Zakona o minimalnoj plaći.

Slijedom zaključaka 11. kongresa Europske konfederacije sindikata, održanog u svibnju 2007. u Sevilli, o borbi protiv siromaštva, SSSH je po uzoru na 20 država članica Europske unije (EU) inicirao donošenje Zakona o minimalnoj plaći kojim bi se hrvatskim radnicima osigurala dostojna minimalna plaća.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Ilustracija PRIJEDLOG ZAKONA Jednom zanimanju raste plaća oko 50 posto, provjerite što će još poboljšati život tisućama ljudi

SSSH predlaže da minimalna plaća od 1. siječnja 2008. bude 2.700 kuna bruto, što je 2.025 neto, a nakon prijelaznog razdoblja od godinu dana vezala bi se za prosječnu plaću i iznosila 50 posto prosječne plaće.

Minimalna plaća ujedno bi bila neoporezivi dio plaće, te osnovica za obračun doprinosa. Minimalna plaća u Hrvatskoj sada je 2.290 kuna bruto, odnosno 1.800 kuna neto.

Podizanjem iznosa minimalne plaće Hrvatska bi slijedila smjernice EU jer je minimalna plaća jedna od mjera koja pridonosi uspostavi socijalne Europe, a Europska konfederacija sindikata pozdravlja svaki napor Vlade i Hrvatskog sabora prema tome cilju, naglašava se u pismu Johna Monksa.

Pitanje minimalne plaće od velike je važnosti ne samo za društva koja prolaze kroz promjene nego i europsku političku situaciju. To je realnost u većini država članica EU pa su razgovori sada fokusirani na ideju uvođenja odgovarajućeg sustava minimalnih plaća na razini EU-a, piše Guy Ryder.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene