Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oporavak dolara zbog prigušenih očekivanja o spuštanju kamatnih stopa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjena očekivanja u vezi američkih kamatnih stopa te već uračunata dobra gospodarska izvedba eurozone u cijenu europske valute, protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima ojačali tečaj dolara nadomak najviše razine prema euru u zadnjih šest tjedana.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,5 posto na 1,344 dolara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Antisocijalne porezne stope' Sindikati: Bogatiji građani plaćat će manji porez! Slika nije dostupna Briga o kamatnim stopama Sanader: 'Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana'

Istodobno, tečaj dolara porastao je 0,5 posto i prema jenu, na 121,75 jena. 

Euro nije značajnije oscilirao prema jenu, zaključivši trgovanje protekloga tjedna na 163,65 jena.

Dolar se oporavlja zahvaljujući prigušenim očekivanjima o snižavanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u pa bi neočekivano povoljni novi američki gospodarski pokazatelji mogli potaknuti ulagače na val kupovina zelene novčanice. 

"Tečaj dolara prilično se impresivno oporavio proteklih tjedana, dobrim dijelom zato što tržište smatra da će Fed ustrajati na politici zaoštravanja monetarne politike dulje no
što se očekivalo", ističu u CMC-u.

Zelena novčanica ponajviše je crpila potporu iz podatka o prodaji novih kuća u SAD-u koja je u travnju zabilježila najvišu stopu rasta u proteklih 14 godina nakon što su građevinari osjetno snizili cijene. 

Taj je podatak dodatno učvrstio uvjerenje ulagača da će američko gospodarstvo zabilježiti tek nešto sporiji rast odnosno da neće naglo kliznuti u recesiju.

S druge strane, ECB nije spreman obvezati se ni na što osim da će u lipnju podići kamatne stope, a tržišta trebaju nešto više, objasnio je Teis Knuthsen iz Danske marketsa. 

Očekuje se da će kamatne stope u eurozoni u lipnju dosegnuti 4,0 posto. 

Stoga je euro kliznuo prema najnižoj razini prema dolaru u proteklih šest tjedana.

Naime, ulagači na svojim pozicijama imaju velike količine eura kupljene proteklih dana te su skloni dobitonosnim prodajama. 

To je potisnulo u drugi plan čak i porast broja narudžbi industriji u eurozoni te solidan podatak o njemačkoj poslovnoj optimističnosti. 

Njemački pokazatelj poslovnog optimizma Ifo ostao je u svibnju nepromijenjen na 108,6 bodova, što nije bitno poduprlo očekivanja o rastu ključnih kamatnih stopa u eurozoni, ističu analitičari.

Britanska je funta pak ojačala prema dolaru 0,3 posto na 1,984 dolara dok je euro oslabio prema britanskoj valuti za 0,25 posto na 67,75 penija za euro. 

Razlog tome bila je zabilješka s posljednjeg zasjedanja britanske središnje banke, koja je pokazala da je odluka o
podizanju kamatnih stopa 10. svibnja za četvrtinu postotnog boda, na 5,5 posto bila jednoglasna. 

U zabilješci se navodi i da je moguće još jedno povećanje kamatnih stopa ako se situacija nastavi razvijati kako
u Banci očekuju. 

Više kamatne stope obično ojačavaju tečaj valute jer
znače viši prinos na ulaganja u nju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene