Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briga o kamatnim stopama

Sanader: 'Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ-a daje punu potporu Hrvatskoj narodnoj banci u naporima na očuvanju čvrstog tečaja kune, jer je to temelj makroekonomske stabilnosti države, izjavio je danas predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader.

'Čvrsti tečaj kune pretpostavka je makroekonomske stabilnosti zemlje, a ona nema cijene', rekao je Sanader u stanci sjednice Predsjedništva HDZ-a, istaknuvši da će Vlada kroz fiskalnu politiku nastaviti pomagati i surađivati s HNB-om na očuvanju makroekonomske stabilnosti. Sanader je naglasio da rasprave o tečaju hrvatske valute HDZ prati još od 1993., da se od tada govori kako se vlada prema tome treba postaviti, istaknuvši da se čvrsti tečaj uspio obraniti i u ratnim vremenima, te da, ako se obranio tada, mora i danas.

Pročitajte i ovo Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje Marko Primorac, ministar financija MARKO PRIMORAC Ministar financija: ''Neprihvatljivo je da država preko HNB-a subvencionira banke''

Osvrnuo se i na spor između HNB-a i Zagrebačke banke oko toga trebaju li banke podići kamatne stope, naglasivši kako su Vlada i HDZ na strani HNB-a, odnosno podupiru stav da u vremenima krize banke ne bi trebale podizati kamatne stope jer svoje poslovanje, uvjeren je, mogu pokriti visokim profitima koje su ostvarile ranijih godina. 'Dobro su i previše dobro zarađivali da bi sada, u vrijeme krize, pritiskali građane. Neka to financiraju iz svog profita', poručio je Sanader te od Zagrebačke banke zatražio da se po tom pitanju postavi kao i nedavno, kada je, kaže, u ime Vlade osobno reagirao kod bankara i dogovorio da ne povisuju kamatne stope. 'Priznajem, razgovarao sam s bankarima da ne dižu kamate. To nije posao premijera, ali jest da brinem o standardu građana. Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana', rekao je.

>> Sanader demantira Mesića: Nema izvanredne sjednice Vlade

>> Mesić: Dogovorio sam sa Sanaderom sjednicu Vlade o gospodarskoj krizi

>> Mesić traži hitnu sjednicu Vlade, Sanader odugovlači

Naglasio je da građani danas, u vrijeme krize, trebaju pomoć, a ne novi pritisak banaka koje su, kazao je, na njima dobro zarađivale prijašnjih godina. 'Taj je profit zadnjih godina bio iznimno velik i ta dobit (od povećanja kamatnih stopa) za banke ne igra neku veliku ulogu', rekao je Sanader. Premijer je istaknuo da je Vlada od početka svoga mandata donosila važne mjere u potpori standardu građana i borbi za radna mjesta, da je brojne mjere koje 'neki proroci' danas predlažu Vlada odavno donijela. 

Sanader je najavio da će do kraja veljače biti zaključene sve koalicije u kojima će HDZ sa svojim partnerima izaći na predstojeće lokalne izbore, te da će početkom ožujka biti poznato s kim će i gdje njegova stranka koalirati. Naglasio je da će pri sklapanju koalicija Predsjedništvo HDZ-a poštivati načelo supsidijarnosti. 'Preferiramo koalicijske partnere s kojima smo i na državnoj razini, ali ako to bude netko drugi, od HNS-a do SDP-a, stranačko vodstvo to neće eliminirati', poručio je Sanader. 

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan ministrom zdravstva Darkom Milinovićem i reformom zdravstvenog sustava, Sanader je odgovorio kako o tome nema govora jer smatra da je Milinović odradio sjajan posao te, za razliku od ostalih koji su do sada vodili resor zdravstva, pokazao hrabrost i krenuo u reformu. 'Do ove Vlade i ministra Milinovića nije bilo hrabrosti izaći s reformom', rekao je, dodavši da ta reforma, kao i sve na svijetu, ima i svoje nedostatke, ali da oni ne mogu poništiti napor koji su Milinović i njegovo ministarstvo uložili. U medijima je, kaže, pročitao članke o njegovom navodnom nezadovoljstvu Milinovićem, rekavši kako i njih (članke) smatra spinom koji je neutemeljen. 'Kada bi bilo po tim medijskim napisima pola Vlade ne bi bilo', kazao je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene