Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamatni prinosi protekloga su tjedna bili u fokusu ulagača na svjetskim deviznim tržištima. Na najvećem gubitku bile su japanska i švicarska valuta.


Tečaj švicarskog franka potonuo je na najnižu razinu u proteklih šest i pol godina u odnosu na euro, a oslabio je i u odnosu na dolar nakon što su izjave dužnosnika Švicarske narodne banke (SNB) prigušile spekulacije o agresivnijem podizanju kamatnih stopa.

Vezani članci Kovanice eura Zbog prelaska na euro uništit će se stotine milijuna novčanica kuna: Doznajemo i koliko će nas zamjena valute koštati Slika nije dostupna Zbog Kine dolar bilježi daljnji pad

Očekivanja agresivnijeg zaoštravanja švicarske monetarne politike izjalovila su se nakon što je član izvršnog odbora SNB-a Philipp Hildebrand u razgovoru za jedan tjednik izjavio kako će sljedeće godine rast švicarskog gospodarstva usporiti te da je poslovni ciklus dosegnuo vrhunac. 

SNB je u četvrtak podigao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, no njihovo daljnje podizanje ostaje upitno.

Franak je zajedno s jenom u skupini vodećih svjetskih valuta s najnižim prinosima.

'Nema sumnje kako je proteklih mjeseci bilo u modi prodavati valute s nižim prinosima kako bi se financirala kupovina
onih s višim prinosima. Kada su u pitanju švicarski franak i jen, valute s niskim prinosima, taj je rizik i dalje aktualan', naglasio je Martin McMahon iz Credit Suissea.

Japanski je jen oslabio pola posto prema dolaru, te 0,4 posto prema euru.

Niz slabih pokazatelja o stanju u japanskom gospodarstvu, uključujući pad povjerenja potrošača i rast cijena u veleprodaji na najvišu razinu u proteklih 26 godina, zacementirao je očekivanja kako će središnja japanska banka sporo podizati kamatne stope u odnosu na važećih 0,25 posto. 

Očekuje se kako će na tržištima japanski ulagači vjerojatno i
dalje prodavati japansku valutu za potrebe financiranja kupovine drugih valuta i obveznica.

Euro se gotovo i nije mijenjao u odnosu na američku valutu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju