Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamatni prinosi protekloga su tjedna bili u fokusu ulagača na svjetskim deviznim tržištima. Na najvećem gubitku bile su japanska i švicarska valuta.


Tečaj švicarskog franka potonuo je na najnižu razinu u proteklih šest i pol godina u odnosu na euro, a oslabio je i u odnosu na dolar nakon što su izjave dužnosnika Švicarske narodne banke (SNB) prigušile spekulacije o agresivnijem podizanju kamatnih stopa.

Vezani članci Euro, ilustracija Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu Euro, ilustracija Ovoj europskoj zemlji uvođenje eura još ne pada na pamet: "Moramo dovesti u red javne financije"

Očekivanja agresivnijeg zaoštravanja švicarske monetarne politike izjalovila su se nakon što je član izvršnog odbora SNB-a Philipp Hildebrand u razgovoru za jedan tjednik izjavio kako će sljedeće godine rast švicarskog gospodarstva usporiti te da je poslovni ciklus dosegnuo vrhunac. 

SNB je u četvrtak podigao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, no njihovo daljnje podizanje ostaje upitno.

Franak je zajedno s jenom u skupini vodećih svjetskih valuta s najnižim prinosima.

'Nema sumnje kako je proteklih mjeseci bilo u modi prodavati valute s nižim prinosima kako bi se financirala kupovina
onih s višim prinosima. Kada su u pitanju švicarski franak i jen, valute s niskim prinosima, taj je rizik i dalje aktualan', naglasio je Martin McMahon iz Credit Suissea.

Japanski je jen oslabio pola posto prema dolaru, te 0,4 posto prema euru.

Niz slabih pokazatelja o stanju u japanskom gospodarstvu, uključujući pad povjerenja potrošača i rast cijena u veleprodaji na najvišu razinu u proteklih 26 godina, zacementirao je očekivanja kako će središnja japanska banka sporo podizati kamatne stope u odnosu na važećih 0,25 posto. 

Očekuje se kako će na tržištima japanski ulagači vjerojatno i
dalje prodavati japansku valutu za potrebe financiranja kupovine drugih valuta i obveznica.

Euro se gotovo i nije mijenjao u odnosu na američku valutu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju