Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni hrvatski sindikati smatraju da snižavanje cijena prehrambenih proizvoda pokazuje kako se na hrvatskom tržištu hrane manipulira, jer, ocijenili su, pojeftinjenje se moglo napraviti i ranije.


Očito je da se na hrvatskom tržištu hrane redovito manipulira, a građani su u razdoblju od poskupljenja do pojeftinjenja, manjeg nego što je bilo poskupljenje, nekome plaćali dodatnu zaradu, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Cijene goriva će skakati kao Blanka Vlašić' Slika nije dostupna Sindikati traže generalno pospremanje mirovinskog sustava

Podsjetio je kako su trgovci, prerađivači i proizvođači "uvjeravali da nema prostora za snižavanje marži, a sada su odjednom moguća pojeftinjenja iako se ništa značajno nije dogodilo na tržištu".

"Ispada da smo svi mi magarci od kojih netko očekuje da kupujemo kako treba i da razumijevamo to kao svu dobru volju", dodao je Sever.

Predsjednik NHS-a pozvao je proizvođače, prerađivače i trgovce da, kad već imaju prostora, i dalje pojeftinjuju, a Vladu RH da napravi cjelovitu politiku i mjere proizvodnje i poticaja na tom području kako "nas opet ne bi iznenadila inflacija".

Razloge za snižavanje cijena vidi u potporama i poticajima koje je davala država kako ne bi došlo do poskupljenja, te u smanjenju prometa u trgovačkim lancima, jer, napomenuo je, prema posljednjim istraživanjima građani štede na prehrani i kozmetici.

Za njega je upitno i koliko su ti proizvodi stvarno jeftiniji (u nekim trgovačkim lancima), s obzirom da se, kako je rekao, u drugim trgovačkim lancima oni mogu pronaći po istim ili nižim cijenama, a i jednako kvalitetni proizvodi drugih marki mogu se kupiti po pristupačnim cijenama.

Sever je istaknuo kako je u proteklih godinu dana prehrana poskupjela 14,7 posto, od čega kruh i žitarice 19,8 posto, meso 9,6 posto, mliječni proizvodi oko 17 posto, ulja i masti 33,2 posto, voće oko 21 posto, a povrće oko 11 posto.