Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dobrom putu

Hoće li više taj gospodarski rast?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo na dobrom je putu da zabilježi gospodarski rast nakon što pune 3 godine BDP iz tromjesečja u tromjesečje bilježi minuse.

Krajem 2014. hrvatski turizam bilježi rast broja noćenja za 2,5 posto, tvrdi Hrvatska narodna banka. Uz turizam, kažu, raste industrijska proizvodnja i izvoz, a potrošnja više nije u padu. U HNB-u vjeruju da bi nakon tri godine pada BDP-a već kraj 2014. zato mogao biti u plusu.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Oprost dugova: Ilustracija - 1 OCJENE HNB-A Dobit bankovnog sustava porasla je za 73,2 posto

Realna gospodarska aktivnost nastavila je stagnirati i u četvrtom tromjesečju 2014., no zbog snažnog pada BDP-a krajem 2013. na godišnjoj razini mogao bi biti ostvaren njegov blagi rast.

Pridonosi tome i štednja vlade tvrde u HNB-u. 'Kruna tih naših napora bi bio i rast BDP-a i ja se nadam zaista da će se to dogoditi u 2015.', kaže ministar Branko Grčić.

Turizam u Hrvatskoj ruši rekorde

Blagi oporavak Hrvatskoj predviđaju sve svjetske financijske institucije. 'Građani neće osjetiti odmah to i teško je osjetiti 0, 0,5 posto koliko bi moglo biti ove godine međutim to je dobro iz drugih razloga. dakle to označava preokret znači konačno bijeg iz nekakvog dna gdje smo bili', kaže ekonomski analitičar Ante Babić.

Na samom dnu ili u takozvanom smeću ostaje i hrvatski kreditni rejting. Agencija Standard and Poor's unatoč rastu javnoga duga Hrvatskoj je zadržala kreditni rejting na BB uz stabilne dugoročne izglede. Zasluge za to profesor Babić pripisuje pritiscima Europske komisije. 'Činjenica zašto smo dobili plus, zato što smo ušli u Europsku Uniju, zato što postoji europski semestar koji tjera Vladu na pozitivna kretanja i nekakve reforme i to je ono što nas drži. Mi sami zbog sebe ne bi zaslužili promjenu rejtinga', smatra Babić.

Svoju ocjenu vladine uspješnosti u provođenju reformi Komisija će dati u travnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene