Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ludilo na burzi jenjava

'MOL-ova misija preuzimanja INE je nemoguća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je MOL objavio da nije uspio preuzeti INU, burzovna bitka koja je posljednjih mjesec dana izazvala pravo ludilo na zagrebačkoj burzi, polako jenjava.

No korporativno-politička priča i dalje je vruća jer pobjednika nema, a Vlada, Mol i mirovinski fondovi morat će se kad-tad dogovoriti o budućnosti svoje kompanije.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Nakon neviđene bitke za dionice INE vlasnički izgleda ovako: MOL i dalje ima nešto više od 47 posto jer na njegovu ponudu nije pristao gotovo nitko. Pa čak i ako mu se zbroji udio tajnovitog kupac s Cipra koji je pokupovao 1,3 posto, pretpostavlja se za Mađare, oni ni tada nemaju 50 posto.

>> Mađarskom MOL-u ponudili tek 0,10 posto dionica Ine

S druge strane ni Vlada s 44 posto zajedno sa fondovima koji su skupili gotovo 4 posto nema većinski udio. Na tržištu je ostalo 2 i pol posto dionica. 'Postavlja se pitanje je li uopće fizički moguće otkupiti sve dionice na Zagrebačkoj burzi, neki su dislocirani, a neki uopće nisu u Hrvatskoj. Misija MOL-a je gotovo nemoguća. u svakom slučaju ono što mu preostaje je dogovor sa Vladom', tvrdi broker Centar banke Goran Vorkapić.

Istovremeno cijene INE polako pada. MOL je jučer priopćio da je njegovu ponudu od 2800 kuna prihvatilo toliko malo dioničara da je skupio samo 0,1 posto.

'Ispunili smo našu obavezu prema zaposlenicima i malim dioničarima Ine dajući im još jednu priliku da realiziraju vrijednost svojih dionica. Kao što smo rekli na početku ponude, ništa se neće promijeniti u upravljanju kompanijom ili u našem partnerstvu s hrvatskom državom. Mi smo dugoročno predani Ini i Hrvatskoj', stoji u priopćenju MOl-a.

HANFA pak pokušava utvrditi tko je misteriozni kupac sa Cipra sa Bermudskom adresom koji je sada vlasnik 1,3 posto INE i jeli igrao ispod stola za MOL. Koliko se ozbiljno tajanstveni ulagač sa Cipra uključio u bitku za INU najbolje govori podatak da su za dionice potrošili oko 50 milijuna dolara. Hanfa je tek potvrdila da trenutno istražuje za koga su kupovane te dionice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene