Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali dioničari ponudili 10.082 dionice

Mađarskom MOL-u ponudili tek 0,10 posto dionica Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski MOL objavio je danas da su mu mali dioničari u javnoj ponudi ponudili 10.082 dionice Ine, što je 0,10 posto od ukupnog broja Ininih dionica.

'MOL je danas obavijestio sudionike tržišta kapitala da je primio izvještaj o općoj ponudi objavljenoj 14. prosinca 2010. Prema obavijesti Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), mali dioničari su ponudili 10.082 dionice Ine. Financijski dio transakcije bit će obavljen 31. siječnja 2011. godine', navodi se u priopćenju MOL-a o završetku obračuna rezultata opće ponude za Inine dionice na slobodnom tržištu (free float).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Radi se isključivo o poslovnoj odluci' Fondovi prvi put javno o dionicama Ine: Nije bilo dogovora s Vladom Slika nije dostupna Hanfa: Zaprimljen zahtjev MOL-a za objavu javne ponude za Inu

U priopćenju se prenosi i izjava glasnogovornika MOL Grupe Domokosa Szollara da je MOL ispunio svoju obvezu prema zaposlenicima i malim dioničarima Ine dajući im još jednu priliku da realiziraju vrijednost svojih dionica.

Od 14. prosinca prošle godine zaključno s današnjim danom ukupno je na Zagrebačkoj burzi protrgovano 513.860 dionica Ine ili njih oko 5,14 posto, a ukupni je promet dionicom Ine na Burzi u tom razdoblju iznosio 1,54 milijarde kuna. 'Kao što smo rekli na početku ponude, ništa se neće promijeniti u upravljanju kompanijom ili u našem partnerstvu s hrvatskom državom. Mi smo dugoročno predani Ini i Hrvatskoj', ističe Szollar. Da su u korist MOL-a pohranjene ukupno 10.082 dionice Ine po ponuđenoj cijeni od 2.800 kuna po dionici danas je najprije objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u priopćenju o otvorenom postupku izvanrednog nadzora nad SKDD.

Mađarski MOL je sredinom prosinca prošle godine objavio opću ponudu za kupnju dionica Ine od malih i institucionalnih dioničara, s namjerom da postanu većinski vlasnik Ine, a rok za prihvat te ponude bio je od 15. prosinca prošle do 14. siječnja ove godine. MOL u Ini ima 47,16 posto dionica, a nakon ponude u kojoj mu je pohranjeno 10.082 dionice Ine, svoj bi udio povećao na 47,26 posto dionica Ine.

Nakon što je početkom prosinca MOL najavio da će objaviti ponudu za preuzimanje dionica Ine od malih dioničara, Hanfa je privremeno bila obustavila trgovanje dionicom Ine, a suspenzija je ukinuta 14. prosinca kada je počela i intenzivna trgovina dionicama Ine.

Nakon ukidanja suspenzije mirovinski fondovi su dionicu Ine na Zagrebačkoj burzi počeli kupovati po cijeni od 2.830 kuna, da bi nekoliko dana poslije toga cijena dionice počela rasti. Sredinom siječnja 2011. dosegnula je i svoje rekordne cijene, a tijekom trgovanja 18. siječnja dosegnula je i svoju rekordu razinu od 3.550 kuna po dionici.

Ponuda MOL-a bila je usmjerena na 800.910 dionica institucionalnih i malih dioničara ili na nešto više od 8 posto Ininih dionica. Temeljni kapital Ine podijeljen je na deset milijuna dionica, a dva najveća dioničara su mađarski MOL koji ima udjel od 47,16 posto, te hrvatska Vlada sa 44,84 posto.

>> 'Ponuda MOL-a dioničarima Ine nije uspjela'

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), važećim za uredovni dan 18. siječnja, AZ obvezni mirovinski fond ima 201.444 dionica Ine, što je udio od 2,01 posto i time je na trećem mjestu među deset vodećih dioničara Ine. Na četvrtom je mjestu skrbnički račun PBZ-a na kojem je 93.589 dionica ili 0,94 posto, a mediji špekuliraju kako na tom skrbničkom računu dionice Ine prikuplja nepoznati ulagač.

Na petom je mjestu Raiffaisen obvezni mirovinski fond koji ima 80.000 dionica ili 0,80 posto, na šestom PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond sa 59.330 dionica ili 0,59 posto, a na sedmom Erste plavi obvezni mirovinski fond sa 45.872 dionice ili 0,46 posto.

Tako četiri obvezna mirovinska fonda imaju ukupno 3,86 posto od ukupnog broja dionica Ine, a pridoda li im se i deseti s liste, AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond, ukupno imaju 3,97 posto dionica Ine. Mađarski MOL je strateški partner Ine od srpnja 2003. kada je hrvatska Vlada prodala MOL-u 25 posto plus jednu dionicu Ine za 505 milijuna dolara.

Najveći pojedinačni dioničar Ine MOL je postao u jesen 2008. Naime, početkom rujna 2008. MOL je objavio dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje Ine po cijeni od 2.800 kuna po dionici, a njegova se ponuda odnosila na sve dionice Ine koje nisu bile u vlasništvu MOL-a i hrvatske Vlade. Ponudu MOL-a tada je prihvatilo gotovo 27 tisuća dioničara, a MOL je tako preuzeo više 2,2 milijuna dionica Ine, ili 22,15 posto dionica Ine i došao do 47,16 posto dionica Ine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene