Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banke ne popuštaju

Lihvarske kamate zaustavile prodaju nekretnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po cijeloj Hrvatskoj tisuće praznih stanova, no zanimljivo, ni graditeljima, ni bankama ne pada na pamet smanjiti cijene, a pogotovo visoke kamate koje kredite za stan čine neisplativim. Nude akcijske prodaje, ali opet po previsokim cijenama, no prodaje gotovo nema.

U većini novih stanova i dalje nema života. Iako su cijene u godinu dana nešto pale to očito nije dovoljno. Zagrebačkim stanovima cijena je pala za 170 eura po kvadratu a Splitu i do 400. No prodaje ipak skoro pa nema jer su bankovne kamate od 7 posto preskupe. Banke pa su za 3000 stanova ponudile nešto niže kamate, no unatoč akciji prodano ih je svega 270. Stručnjaci upozoravaju da su stambeni krediti preskupi.

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Slika nije dostupna Pordaja stanova Kupiti stan ili pričekati bolja vremena?

>> Nekretnine: Pad prodaje i do 90 posto

'Kamate su narasle preko 50 posto u zadnjih godinu dana pa budimo realni, zar to nije preskupa cijena kapitala, ali ako su Srbi pronašli rješenje pa su uz državu došli do kamate od 4 posto, onda hajdmo i mi to napravit u Hrvatskoj, što se čeka?', rekao nam je Hrvoje Bujas iz tvrtke Go Home, koja se bavi traženjem nekretnina. Građevinari tvrde da im država naplaćuje prevelike namete i da na njih odlazi oko 30 posto cijene novog stana. Poručuju i da državi nije interes da stanovi zjape prazni jer na tome trenutno gubi 300 milijuna eura PDV-a. Koliko su cijene hrvatskih nekretnina nerealne najbolje pokazuje nedavna aukcija na kojoj od 70 ponuđenih nije prodana niti jedna.

Pravila trgovanja su jednostavna, manja potražnja i veća ponuda u konačnici mora rezultirati većom cijenom proizvoda, no cijena hrvatskih nekretnina nije značajnije pala, a rezultat je jasan samo u Zagrebu, u dvije godine prodano 54 posto manje stanova. Unatoč tome neki i dalje grade i njihov optimizam budi nadu u oporavak. Pitanje je samo koliko će se novca i vremena dok ga dočekamo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene