Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je skandaloznim, te omalovažavanjem Vlade i Ustavnoga suda, komentar čelnika SDP-a Zorana Milanovića.


Milanovićev komentar se odnosio na najavu ukidanja niže stope tzv. kriznog poreza u kojem ocjenjuje da taj porez nije trebalo ni uvoditi jer je štetan za Hrvatsku i proračun, te da je vjerojatno i neustavan.

Vezani članci Slika nije dostupna Što god Vlada odluči nije dobro, a minus raste! Slika nije dostupna Milanović: Oporezivanje aktive banaka bi bilo vrlo štetno

'Skandalozno je da Milanović nakon pravorijeka Ustavnoga suda RH koji je potvrdio ustavnost zakona o posebnom porezu, tvrdi da je taj zakon neustavan. Posebno zabrinjava i to što takve tvrdnje dolaze od predsjednika SDP-a i pravnika po zvanju, koji time pokazuje da ne poštuje odluke sudova, pa čak ni Ustavnoga suda RH. Štoviše, izrečnom tvrdnjom Milanović omalovažava odluke Ustavnoga suda, jednako kao što svojom retorikom omalovažava i sve što Vlada čini za oporavak gospodarstva', prenio je komentar premijerke Kosor glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun u telefonskom razgovoru.

Premijerka Kosor je najavila da će se od 1. srpnja ove godine ukinuti stopa posebnog poreza od 2 posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna.

'Porez nije trebalo ni uvoditi'

Milanović je na konferenciji za novinare, neposredno nakon vladine sjednice, kazao kako Vlada, ako zaista želi pomoći građanima i gospodarstvu, krizni porez treba ukinuti u potpunosti.

Napomenuo je da SDP od kada je krizni porez stupio na snagu ističe da ga nije trebalo ni uvoditi jer je štetan za gospodarstvo, jer je 'prorecesijska, a ne antirecesijska mjera', ocjenivši današnju Vladinu najavu tek pokušajem umanjivanja nastale štete. 'No, šteta ostaje i dalje', poručio je Milanović.

'Ako se zaista želi pomoći gospodarstvu i ako se zaista razmišlja barem taktički, ako ne strateški, to je mjera koju treba ukinuti u potpunosti', ustvrdio je Milanović, prozivajući Vladu da sve mjere koje bi trebale imati pozitivan učinak na standard građana i razvoj gospodarstva donosi stihijski i po ritmu dnevne politike.

>> Kajin: Za vraćanje na staro trebat će nam suze i znoj

>> Ukida se krizni porez na plaće od 3 do 6 tisuća kuna

Rekao je i da je poruka SDP-a da 'krizni porez nikada nije trebao biti ni uveden. Ne samo zato što je vjerojatno neustavan, nego zato što je štetan za Hrvatsku i proračun, ali Vlada to ne vidi', kazao je čelnik SDP-a. (Hina)