U Hrvatsku sve više na odmor dolaze gosti iz skandinavskih, ali i istočnih zemalja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ove nas je godine posjetilo dvostruko više Brazilaca, a glazbeni festivali privukli su i velik broj mladih Britanaca. Što se tiče smještaja, ove godine su hosteli pravi hit.


Hrvatsku kao mjesto za odmor Klaudija je odabrala nakon što je Plitvička jezera vidjela na njemačkoj televiziji. 'Sviđa mi se sve, čak i životinje koji su mi usred noći došle na prozor hotela', kaže Klaudija iz Njemačke. Ona je tek jedna od 900 tisuća Nijemaca koji su, prema podacima državnog zavoda za statistiku i ove godine 'spasili' sezonu.

U prvih sedam mjeseci našu je zemlju kao i uvijek, posjetilo najviše Austrijanaca, Nijemaca i Slovenaca, a ove je godine došlo i dvostruko više Brazilaca. Uz Brazil, velik je porast dolazaka i iz ostalih zemalja južne i srednje Amerike. Sve je više gostiju iz istočnih, ali i skandinavskih zemalja. 'Prvi put sam posjetio Hrvatsku prije 3 godine, a sada sve više mojih prijatelja dolazi u Hrvatsku', kaže jedan od turista.

>> Ovo su rekorderi izvrsne turističke sezone!

Manje je Talijana, a vizni režim očito je u dolasku spriječio i Ruse, Ukrajince i Turke, a manje je i državljana BiH. Mamac za Britance ove su godine bili festivali. Turisti i dalje najčešće odsjedaju u hotelima, ali velik porast bilježe hosteli. 'Hostel je izvrstan, čini mi se najbolji u kojem sam bio', komentira turist iz Irske. 'Student sam i nemam puno novca, a ovdje mi se sviđa. Nije skupo, a smještaj je super', kaže Alexandar iz Belgije.

Više gostiju ove su godine doveli i kruzeri. Jedno društvo s Kariba upravo je doplovilo u Split. Gosti iz cijelog svijeta trebali bi nam biti, između ostalog, i dobar poticaj za učenje stranih jezika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook