Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne Michaela Portera

Ključ uspjeha su jedinstvenost i neponovljivost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako uspjeti u businessu, poraziti konkurenciju, opstati na tržištu? Jednostavna su to pitanja, no pravi su odgovori zlata vrijedni. A tako ih i naplaćuje Michael Porter, svjetski guru konkuretnosti za čije se savjete bore vodeće svjetske kompanije i Vlade najbogatijih država.

Kako Hrvatska muku muči upravo s konkurentnošću možda je Porterov dolazak šansa da se u tom smjeru napokon pomaknemo s mrtve točke.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Zbog utjecanja na izbore Trump priznao da je znao za isplate Michaela Cohena: "Novac nije uzet iz kampanje, već je moj" Michael Cohen, Donald Trump i Paul Manafort (Foto: AFP) Predsjednik odbija optužbe Teški udarci za Trumpa: Bliski prijatelj optužio ga za isplaćivanje novca ženama u zamjenu za šutnju

Njegovi su savjeti neprocjenjivi. Stoje miljune, ali i donose astronomsku zaradu. Onaj tko u svijetu businessa ima Portera za savjetnika već uljeva konkurenciji strah u kosti.
Popis klijenata mu je impresivan pa su se tu tako našli Microsoft, IBM,Shell, Proctor&Gamble. Za termin Porterovih konzulatacija bore se i Vlade najbogatijih svjetskih država Velike Britanije ili Saudijske Arabije. Osnova njegove teorije konkurentnosti je jednostavna, no način provedbe se masno naplaćuje.

'On kaže ako se želite baviti nekom gospdarskom djelatnošću ili nekom ekonomskom djelatnošću i ako se odlučite baviti nečim čime se i drugi bave onda na dugi rok možete preživjeti samo ako ste efikasniji i uspješniji od njih', kaže Goran Radman, dekan VERN-a. 
 

Jedinstven proizvod za višu cijenu

Ključ uspjeha su jedinstvenost i neponovljivost. Možda bi bilo dobro da na predavanje ode i Sanaderov ekonomski tim jer ĆE PorteR govoriti upravo o najvećem problemu domaće ekonomije-kokurentnosti. Brodogradnja najbolji primjer, nekada perpsektivna grana danas umire u milijardama dugova.Samo zato što nije uspjela biti drugačija od svjetske konkurencije.
 

Sada je za savjete brodogradilštima je kasno.  Njih će uskoro privatizirati novi vlasnici koji će vjerojatno odmah primjeniti Porterove formule uspjeha - jedinstven proizvod za višu cijenu.
No za savjete onima su u biznisu još svježi, pravo je vrijeme jer ovakvi majstori velikih tajni uspjeha kao što je Porter u Hrvatsku dolaze vrlo rijetko.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene