Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cromaris

Jedno od najvećih ribogojilišta u Hrvatskoj godišnje izvozi 4000 tona ribe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada u proizvodnju uložite 400 milijuna kuna i otvarate nova radna mjesta u vrijeme kada drugi odustaju od proizvodnje, onda to zaslužuje pozornost. Mario Jurič obišao je upravo jednu takvu tvrtku, na moru i na kopnu.

U najvećem hrvatskom ribogojilištu gužva je u kavezima. Ondje se nalaze brancini i orade. Na dan pojedu oko deset tona hrane. Za njihov ručak brine se Mario koji ih hrani jednim klikom. 'Drago mi je da radim u tvrtki koja se širi tako brzo i zadovoljan sam', kaže zaposlenik Marko.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Mario je jedan od 280 zaposlenih u jednoj od petnaest najvećih svjetskih tvrtki za uzgoj bijele ribe. Izvozi više od 65 posto proizvoda. 'Ukupne investicije prelaze 400 milijuna kuna. Dogodine povećavamo proizvodnju na 5 tisuća tona. Povećat ćemo ulaganja u idućih pet godina na dodatnih 200 do 300 milijuna kuna', kaže direktor Cromarisa, Goran Markulin.

>> Ulovljeno deset posto manje ribe

Hrvatska riba najtraženija je u Italiji. Tamo stiže u roku od 24 sata. U posljednjih pet godina tvrtka je učetverostručila prodaju. Samo u 2013. godini prodaja je skočila za čak 35 posto. Na pet uzgajališta ove godine proizvest će 4000 tona ribe. To je gotovo 70 posto cjelokupne proizvodnje u Hrvatskoj.

'Očekujemo da će udjel izvoznog tržišta ići prema 80 posto u našem daljnjem poslovanju', objašnjava Markulin. Samo ove godine zaradili su 180 milijuna kuna, a ulaganje i širenje na nova tržišta značit će dodatnu zaradu, ali i nova radna mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene