Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inin prijedlog cijene plina od jedne kune po prostornom metru za Petrokemiju znači povećanje cijene plina od 40 posto, istaknuli su čelnici Petrokemije.


Osim cijene, uvjeti ugovora koji je INA ponudila za razdoblje 2007.- 2009. godina za Petrokemiju su uglavnom prihvatljivi, istaknuo je predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić.

Vezani članci PR Nova akcija ugradnje plinskih instalacija Čista snaga Ininih Class Plus goriva za najbolju vožnju Čista snaga Ininih Class Plus goriva za najbolju vožnju

Naglasio je da predložena cijena od jedne kune po prostornom metru, u odnosu na ovogodišnju koja je, bez ljetne i zimske cijene, prosječno 0,71 kunu, za Petrokemiju znači povećanje cijene plina od 40 posto.

Tim su podatcima čelnici Petrokemije reagirali i na nedavno objavu Ine da cijena od jedne kune za velikog potrošača kao što je Petrokemija znači povećanje cijene od 20 posto.

Iz Petrokemije također ističu da su s jučerašnje sjednice Nadzornog odbora obrazloženja vezana uz cijenu plina uputili predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu te ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Branku Vukeliću.

Nažalost, s novom cijenom, uz godišnju potrošnju Petrokemije od 650 do 700 milijuna prostornih metara plina, te uz sve racionalizacije, pa i moguće povećanje cijene gnojiva za 15 posto, godišnji gubici tvrtke bit će veći od 150 milijuna kuna, upozorili su iz Petrokemije.

Naglašavaju da su s tim, kao i činjenicom da to ugrožava strateške interese i hrvatske poljoprivrede, koja je još daleko od predratne godišnje potrošnje gnojiva od 800.000 tona, upoznali i državu kao većinskog vlasnika.

Iz Petrokemije također napominju kako se projektima Ministarstva poljoprivrede predviđa da hrvatska poljoprivreda troši i do milijun tona mineralnih gnojiva godišnje, jer je trenutno po potrošnji među posljednjima u Europi.