Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anketa HUB-a

Ekonomisti hrvatskih banaka sve pesimističniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga banaka provela je anketu među glavnim ekonomistima o gospodarskim kretanjima i očekivanjima. Rezultati su uglavnom pesimistični.

Očekivanja ekonomista banaka iz siječnja 2011., kada je očekivani rast BDP-a iznosio između 1 i 1,8 posto, bila su optimistična, smatraju u Klubu glavnih ekonomista hrvatskih banaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 101 glas za 'Zakon o švicarcu' u Saboru prihvaćen jednoglasno Slika nije dostupna Teško je biti bankar... Bankari u Hrvatskoj bilježe povijesno NAJVEĆI PAD dobiti

Revidirana očekivanja ukazuju na to da će rezultat biti bitno lošiji, u prosjeku se očekuje stopa rasta od 0,7 posto za ovu godinu. Očekivanje s početka siječnja je, dakle, prepolovljeno.

Što se tiče rasta nezaposlenosti, umjesto očekivane stope od 11,9 posto iz siječnja novo očekivanje je znatno veće i iznosi 13,4 posto. Promijenjena su predviđanja i za rast realne osobe potrošnje. Prije osam mjeseci očekivao se rast od 1,6 posto, a sada očekivanje iznosi 1 posto. Smanjena su očekivanja i za rast investicija, izvoza te ekonomskim odnosima s inozemstvom.

Do male korekcije došlo je kod vanjskog duga, umjesto omjera prema BDP-u od 100,06 posto do kraja godine sada se očekuje omjer od 103,9 posto. Bankari to objašnjavaju nižom stopom rasta BDP-a i slabijom kunom.

Primjetna korekcija očekivanja dogodila se i kod tečaja. Ekonomisti su u siječnju očekivali tečaj 7,37 kuna za euro na kraju godine, a sada je to korigirano na 7,47. Ekonomisti očekuju da će se tečaj moći održati bez pretjerana stresa na tržištu novca.

Što se tiče eura kao hrvatske nove valute ekonomisti su pesimistični. U anketi je najveći optimist rekao da ćemo euro uvesti za sedam godina dok najpesimističniji predviđaju uvođenje eura do 2023. godine. Bankari zaključuju, možda je pesimizam u ovom trenutku najrealniji okvir za procjenu budućnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene