Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi su dobrodošli'

Hrvatski gospodarstvenici žele ulagati na Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 70 hrvatskih gospodarstvenika, koji predstavljaju 45 vodećih hrvatskih firmi, sudjeluje na gospodarskom forumu u Prištini.

Ponajviše se razgovaralo o uvjetima investiranja, te o novim poslovima s kosovskim firmama. O važnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Kosova govorila je u Prištini i premijerka Jadranka Kosor. Istakla je da sve hrvatske tvrtke koje su prisutne već na Kosovu imaju odlučna iskustva.

'Kosovo je država s tržišnim gospodarstvom i dobrodošli su investitori iz svih zemalja', kazao je kosovski premijer Hashim Thaci, koji je pozdravio gospodarstvenike na hrvatsko-kosovskom gospodarskom forumu. Tachi je posebno pozvao investitore iz Hrvatske da dođu na Kosovo i da će imati podršku kosovske vlade. 'Svi su dobrodošli', istaknuo je premijer.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Hrvatsko gospodarstvo na Kosovu nije do sada napravilo praktički ništa, no uvođenjem carinske blokade na proizvode iz Srbije i BiH otvara se mogućnost ulaska Hrvatske na ovo područje - od prehrambenih proizvoda do infrastrukturnih projekata.

Za vrijeme boravka premijerka Kosor u Prištini potpisana su dva bilateralna ugovora, protokol o suradnji u procesu europskih integracija, te ugovor dviju vlada o međunarodnom cestovom prijevozu putnika i tereta. Premijerka Kosor je ocijenila da će ovaj ugovor otvoriti nove mogućnosti i za gospodarsku suradnju dviju država.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor boravi u pratnji brojnog gospodarskog izaslanstva u srijedu u jednodnevnom službenom posjetu Kosovu. Prijepodne je razgovarala sa svojim kosovskim kolegom Hashimom Thacijem.

Nakon razgovora u sjedištu kosovske vlade, prošetala se u društvu Hashima Thacija Prištinom. Bez posebnih mjera osiguranja Kosor je prošla glavnom ulicom i popila kavu u jednom od mnogobrojnih kafića.

Nakon toga Kosor se susrela s 20 hrvatskih vojnika i troje policajaca koji sudjeluju u mirovnoj misiji na Kosovu i izrazila zadovoljstvo njihovom profesionalnošću.

'Hrvatski vojnici u sklopu KFOR-a vrlo su disciplinirani i profesionalni', ocijenio je u sjedištu KFOR-a u Prištini zapovjednik COMKFOR-a njemački general Erhard Buehler.

'Sve ono što sam čula u sjedištu KFOR-a čini me ponosnom, sretnom i zadovoljnom. Posebno me veseli što su naši vojnici uzor', uzvratila je Kosor. 'Nedavni događaji na sjeveru Kosova pokazali su koliko je nužna ova operacija. Iznimno cijenimo napore KFOR-a kako bi se nasilje na sjeveru dovelo u okvire'.

Kosor je razgovarala s 20 hrvatskih vojnika i troje policajaca koji sudjeluju u misiji. Do sada se na Kosovu, u sklopu misije KFOR-a promijenilo 138 hrvatskih vojnika, a za potrebe mirovne misije koriste se i dva helikoptera Mi-171Sh hrvatskog zrakoplovstva. Hrvatski policajci sudjeluju u misiji EULEX-a.

Premijerka je i sama ušla u helikopter i u srdačnom razgovoru s vojnicima istaknula da na pravi način predstavljaju Hrvatsku.

Kratkim boravkom u Janjevu, selu u kojem živi stotinjak Hrvata, hrvatska premijerka završila je jednodnevni boravak na Kosovu. Premijerku je dočekao ispred katoličke crkve don Matej Palić, a u njenu čast izveden je i kratki program u kojem su sudjelovala djeca iz Janjeva.

Kosor se susrela i s predstavnicima hrvatske zajednice u tom malom selu dvadesetak kilometara od Prištine, koji su iznijeli problem zbog kojih Hrvati masovno i napuštaju Kosovo. Razloga je više, ali je glavni što Hrvati teško dolaze do posla.

Na putu do crkve hrvatsko izaslanstvo moglo se uvjeriti koliko je napuštenih kuća od obitelji koje više nemaju namjere vratiti se na Kosovo. Kosor je izrazila želja da Hrvatska pomogne Hrvatima na Kosovu, a o položaju hrvatske manjine razgovarala je u Prištini i s kosovskim vodstvom.

'Usaglasili smo oko toga stajališta i bit će pomaka na dobrobit obje zemlje', kazala je premijerka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene