Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri aspekta suradnje

Hrvatska u Beogradu ponudila nekoliko projekata prvoj ekonomskoj sili svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Beogradu se susrela s kineskim premijerom koji, kako kaže, zainteresiran za suradnju s Hrvatskom.

Hrvatska je u srijedu na summitu Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) u Beogradu ponudila nekoliko projekata za koje bi kineska strana mogla biti zainteresirana i ukazala je na prednosti koje ima kao članica Europske unije, izjavila je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Pročitajte i ovo Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta U Srbiji Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Pusić je istaknula tri aspekta suradnje i komplementarnost projekta. "Prvi aspekt je korištenje Hrvatske kao članice EU, kao zemlje u kojoj bi kineske tvrtke mogle osnovati svoja poduzeća i prenijeti jedan dio proizvodnje za europsko tržište, s obzirom da smo u cijeni rada konkurentni, a tu je i značajna ušteda na transportu", rekla je Pusić novinarima nakon bilateralnih razgovora s kineskim premijerom.

U povodu te mogućnosti, podsjetila je Pusić, jedna grupa kineskih poslovnih ljudi i voditelja gospodarskih komora već je bila u Međimurju i pokazala interes za proizvodnju u Hrvatskoj za njemačko tržište.

"Kineski premijer je u plenarnom dijelu spomenuo Hrvatsku kao mjesto za koje je Kina zainteresirana za poslovne zone za proizvodnju za EU tržište", rekla je Pusić.

Milanović neće na sastanak s premijerom prve ekonomske sile svijeta

Drugi aspekt suradnje su infrastrukturni projekti poput zračnih luka na Krku i u Osijeku, termoelektrane u Osijeku, Zagrebačke obale u Rijeci i mogućnosti investiranja u te projekte.

Pusić je istaknula i da će Hrvatska iduće godine započeti istraživanja i eksploataciju plina, što vidi kao također jedno od mogućih područja suradnje i interesa kineskog gospodarstva jer su i tijekom summita "stavili energetiku na visoko mjesto".

Kao treći aspekt, istaknula je mogućnosti suradnje u turizmu. "Turizam je posebna kategorija jer je kinesko tržište ne samo veliko već i puno različitih potencijala kojih još nismo u potpunosti svjesni jer kineski građani još nisu u punoj snazi počeli koristiti mogućnosti višeg standarda i slobodu putovanja. Kina je zbog toga za nas iznimno zanimljivo tržište", naglasila je Vesna Pusić.

Razgovor s kineskim premijerom Pusić je iskoristila i za inicijativu da sljedeće godine, kad se u Hrvatskoj održava susret povodom stogodišnjice svjetske turističke organizacije predloži zajednički skup ministara turizma CEEC-a.

Pusić je Keqiangu predala i pismo premijera Zorana Milanovića u kojem govori, među ostalim, i o desetoj obljetnici strateškog parnerstva Hrvatske i Kine i mogućnostima susreta, te je pozvala kineskog ministra vanjskih poslova da posjeti Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene