Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Beogradu

Milanović neće na sastanak s premijerom prve ekonomske sile svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ja sam već nekoliko puta bio na takvim sastancima. Nijedan ozbiljniji posao nije sklopljen, čak niti jedan, ali to nije presudno. Prema tome bit će još prilika', rekao je Milanović.

Prioritet Hrvatskoj očito nije privlačenje kineskih investicija. Baš u trenutku kada je Kina od Amerike preuzela vodeće mjesto svjetske gospodarske velesile, kineski premijer pozvao je premijere zemalja istočne Europe na sastanak u Beograd. No, hrvatski premijer u utorak tamo neće ići zbog 'slučaja Šešelj'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Premijer Zoran Milanović neće biti na sastanku s premijerom novookrunjene prve ekonomske sile svijeta. Iako će tamo biti 200 kineskih investitora premijer smatra da neće biti štete za gospodarske odnose.

'Ja sam već nekoliko puta bio na takvim sastancima. Nijedan ozbiljniji posao nije sklopljen čak niti jedan, ali to nije presudno prema tome bit će još prilika ne. Ja sam odmah uputio i pismo kineskom premijeru dakle istog trenutka kad sam objavio da neću ići u Beograd i objasnio u par rečenica razloge, rekao je premijer.

VIDEO Bogati ruski investitori u ovu će hrvatsku uvalu 'iskrcati' 105 milijuna eura

Dok Hrvatskoj kronično nedostaje investicija bogata kineska izaslanstva zasad dolaze samo u razgledavanje. Uključili su se jedino u posao opremanja luke Ploče.

'Čini mi se da je tu ključni problem što je način poslovanja kineskih investitora u velikoj mjeri vezan za međudržavne veze,a mi smo dio europske unije', smatra potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Iz kineske poslovne asocijacije žale se da im Hajdaš Dončić nije odgovorio

Iz kineske poslovne asocijacije u Zagrebu se žale kako su kod ministra prometa Dončića, koji će biti u Beogradu, pokušali dogovoriti sastanak s najvećom kineskom bankom, ali nije ni odgovorio na pismo.

'Mislim da bi Hrvatska Vlada trebala biti aktivnija u tim pregovorima s Kineskom stranom i dati im priliku u barem jednom projektu', kaže Mario Rendulić (CESBA)

Hrvatska je prošle godine iz Kine uvezla robe za 770 milijuna dolara. Najviše dioda i tranzistora, zatim strojeva, brodskih dizalica i telefona.

Hoće li više te pompozno najavljivane investicije?

U Kinu se izvezlo deset puta manje - za 76 milijuna dolara. Najviše strojeva za preradu gume i plastike, goveđih koža, drva i kamena te lijekova.

Vlasnica prvog kineskog restorana u Hrvatskoj kaže kako iz zemlje odlaze kineski poduzetnici koji su se bavili odjećom, a dolaze novi iz drugih sektora.

'Poduzetnici koji se bave turistima i izvoze hrvatska vina i maslinovo ulje', kaže Xiaotong Chen-li, kineska poduzetnica.

Iz kineske poslovne asocijacije otkrivaju kako se spremaju poslovi upravo izvoza hrvatskih vina, ali i kvalitetne rakije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene