Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati će se načekati za jeftiniji roaming

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani morat će čekati ili članstvo u Europskoj uniji ili sklapanje posebnog sporazuma s EU-om o roamingu da bi mogli jeftinije telefonirati sa svojih mobilnih telefona u inozemstvo ili iz njega.

Građani zemalja članica Europske unije mogli bi već početkom ove jeseni početi dobivati znatno manje račune za mobilne telefone, nakon što su zastupnici Europskog parlamenta podržali u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog uredbe o drastičnom smanjenju cijena roaminga. Da bi stupila na snagu tu odluku moraju još odobriti države članice, odnosno Vijeće EU-a, što bi se trebalo dogoditi 7. lipnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ranim jutarnjim satima Priština: Prerezani kablovi srpskih mobilnih operatera Slika nije dostupna Najveći porast u zemljama u razvoju U svijetu četiri milijarde pretplatnika mobilne telefonije

"Uredba o roamingu spada u zakonodavstvo EU-a i prema definiciji se može primjenjivati samo u zemljama članicama EU-a. Zemlje Europskog ekonomskog prostora (Norveška, Liechtenstein i Island) koje imaju sporazum s EU-om o sudjelovanju u zakonodavstvu koje se odnosi na unutarnje tržište, također će primjenjivati ovu uredbu. "Za Hrvatsku,
to nažalost znači da će morati čekati članstvo u Europskoj uniji ili zaključiti posebni sporazum s EU-om", izjavio je Hini Martin Selmayr, glasnogovornik europske povjernice za telekomunikacije Viviane Reding.

Prijedlog uredbe predviđa da se cijene roaminga za odlazne pozive ograniče na 0,49 eura po minuti i na 0,24 eura za dolazne pozive u inozemstvu. Ta gornja ograničenja primjenjivala bi se tijekom prve godine važenja uredbe, a nakon toga bi se postupno smanjivala. U drugoj godini odlazni pozivi u inozemstvu naplaćivali bi se 0,46 eura, a dolazni 0,22 eura, a u trećoj 0,43 i 0,19 eura.

Europska komisija je odlučila predložiti donošenje uredbe o uvođenju gornje granice cijene roaminga tvrdeći da operateri neopravdano drže visoke cijene, tako da je poziv iz inozemstva u prosjeku četiri puta skuplji nego u matičnoj mreži, a zna biti skuplji čak za šest puta.

Ako Vijeće EU-a potvrdi tu odluku, ona bi stupila na snagu nakon što se objavi u službenom glasilu EU-a, što se očekuje sredinom lipnja. Međutim, nakon što uredba stupi na snagu, mobilni operateri morat će u roku od mjesec dana pisanim putem dostaviti korisnicima ponudu žele li prihvatiti tarife predviđene uredbem ili žele zadržati eventualno neki posebni ugovor koji su ranije sklopili, zatim korisnici imaju mjesec dana za odgovor, što znači da se će prve efekti osjetiti krajem ljeta ili početkom jeseni.

U Bruxellesu smatraju ovu uredbu odličnim potezom koji može poslužiti kako bi se europske građane uvjerilo da mogu imati konkretne koristi od Europske unije, koja se često doživljava kao udaljena i netransparentna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene