Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je u četvrtak u Frankfurtu na Majni 62. međunarodni sajam automobila, koji se ove godine održava pod sloganom "Vidjeti što će nas sutra pokretati".


"Frankfurtski sajam automobila je prozor prema napretku", izjavila je Angela Merkel otvarajući sajam. Njemačka kancelarka je pohvalila inicijativu za traženjem učinkovitijih načina iskorištavanje energenata u automobilima, ali je istodobno podržala njemačku
automobilsku industriju u sukobu s europskim institucijama glede ispušnih plinova.

Vezani članci Sajam u Benkovcu - 4 Bila je korona, pa nisu mogli, no sad je i staro i mlado pohrlilo na omiljeno živopisno događanje: "Idemo dalje, nikoga nisam prevario šest mjeseci. Nisam imao priliku" Slika nije dostupna VIDEO: Povratak 'istočnog Porschea'

"Automobilska industrija ima moju punu podršku", izjavila je Merkel pred prisutnim vodećim ljudima njemačke i svjetske automobilske industrije.

"Svako sedmo radno mjesto u Njemačkoj ovisi o automobilskoj industriji", rekla je Merkel ističući važnost ove industrijske grane za Njemačku.

Njemački proizvođači drže da je ograničenje ispušnih emisija
ugljičnog dioksida po prijeđenom kilometru nepravedno jer Njemačka prednjači u proizvodnji luksuznih i većih automobila te stoga traže da se količina dopuštenih ispušnih plinova ravna po težini automobila, što je EU komisija dosad odbijala.
Glavna tema ovogodišnje izložbe je predstavljanje tehnologija koje djeluju manje štetno po okoliš, ali i pojačana edukacija vozača u svrhu smanjenja potrošnje goriva.

Na ovogodišnjem sajmu sudjeluje 1100 izlagača iz 40 zemalja, a biti će predstavljena 88 nova modela od čega samo iz Njemačke njih 40.

Izložba, koja je najveća manifestacija ove vrste u svijetu i održava se svake dvije godine, od subote je otvorena i za široku publiku, a do 23. rujna, kada se IAA zatvara, očekuje se preko milijun gostiju.

Organizacija Greenpeace popratila je otvorenje IAA prosvjedima na kojima je ukazano da je automobil još uvijek najveći zagađivač okoliša.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju