Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Frankfurtski auto sajam dosad je pokazao čitavo izobilje novih koncepata te zanimljivih i atraktivnih automobila, koncipiranih na novim tehnologijama, no za superlative u svim kategorijama, pobrinuo se talijanski Lamborghini, predstavivši svoj 1,1 milijun eura vrijedan (bez poreza) Reventon Roadster.


Ovaj superautomobil, izgleda koji graniči sa znanstvenom fantastikom, rasprodan je u tren oka, odmah nakon premijere u Frankfurtu, što je činjenica koja govori sama za sebe. Otkud početi? Osim što Reventon podsjeća na 'stelath' lovca, on pored bi-xenonskih farova ima i LED svijetla, koja služe za dnevnu vožnju, a nalaze se i sprijeda, i straga. Sve na ovom talijanskom dragulju jest jedinstveno pa tako i njegova boja, posebna mat siva, koju su proizvođači krstili nazivom 'reventon grey', a slična boja krasi i stealth mlažnjake, na kojima se koristi za skrivanje od radara.

Vezani članci Slika nije dostupna Ekstremno štedljiv: L1 troši litru na stotku Slika nije dostupna VIDEO: Povratak 'istočnog Porschea'

Unutrašnjost Reventona podsjeća na model Murciélago, no postoji bitna razlika. Umjesto analogne instrumentne ploče, Reventon je u potpunosti digitaliziran, s dvije mogućnosti prikazivanja - klasičan izgled brojčanika, ili grafički, s pregršt multikoloralnih kolumni, koje predstavljaju sve vitalne signale automobila. Unutrašnjost krasi i kombinacija kože, aluminija i karbonskih vlakana. Karoserija Reventona izrađena je od karbonskih vlakana, s izuzetkom vrata, koja su napravljena od čelika.

Bit će proizvedeno manje od 20 Reventona

Reventon ima isti ovjes kao i Murciélago, no ima mjenjač sa samo šest brzina i pogon na sva četiri kotača te opaki centralni diferencijal. Njegova ukupna težina iznosi 1689 kilograma, a pogoni ga 6,5 litreni V-12 agregat, koji proizvodi nevjerojatnih 670 konjskih snaga. Ubrzanje o nula do 100 kilometara na sat traje samo 3,4 sekunde, a maksimalna brzina mu je 330 kilometara na sat. Stabilnosti automobila pri vrtoglavim brzinama pomaže i zadnji spojler, koji se sam izvlači pri brzini od 130 kilometara na sat, a pri brzini od 220 kilometara na sat, dodatno pojačava kut nagiba, kako bi automobil što više bio priljubljen za cestu.

Ukoliko želite jednog, bolje da odmah stanete u red, jer Lamborghini planira proizvesti manje od 20 ovih ljepotana, a isporuka počinje idućeg mjeseca.