Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekologija i nova tehnologija

VIDEO: Sva čuda sajma u Frankfurtu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka prijestolnica biznisa, Frankfurt na Majni, oduševljava neboderima i tipičnom njemačkom organizacijom. Ovdje je, naravno, smještena i njemačka burza, s identičnim životinjskim simbolima, kao na njujorškom Wall Streetu.

 

Pročitajte i ovo Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!" Slika nije dostupna VW-ov hit koncept Ekstremno štedljiv: L1 troši litru na stotku

Dakle, kapital je u Frankfurtu top tema, a ne treba ni spominjati kako je njemačka auto industrija jedan od najjačih pokretača tog kapitala. I to svake dvije godine možete uživo vidjeti na auto salonu. A kako ga pronaći u Frankfurtu? Dovoljno je samo pratiti neboder, popularnu olovku. Ondje se ulazi u ogromne, povezane hale 63-eg Frankfurt Auto Showa, gdje, naravno, prednjače njemački brendovi. Još 2002. godine šef Volkswagena se ponosno prevezao od Wolfsburga do Hamburga u, blago rečeno, čudnom vozilu. Bio je to L1, odnosno 'One Liter Car', koji je na toj vožnji trošio upravo toliko – oko jedne litre. Ferdinand Piech je dokazao da je takva vožnja moguća, no L1 je bio daleko od masovne produkcije.

Taj mali stvor je tada koštao čak milijun eura, no ipak, VW se nije predavao. U Frankfurt su doveli novi prototip koji još uvijek nije spreman za salone ali je znatno povoljniji. Težak je svega 380 kilograma, ima super mali otpor zraka, hibridni pogon, a potrošnja se kreće oko litre i pol dizela. Najveća brzina je čak 160 km/h, pa iako izgleda krhko, u VW-u tvrde kako je potpuno siguran. Serijska proizvodnja ovog automobila mogla bi početi 2013. godine.

VW ponudio novu, ekološku Bubu

Volkswagen je predstavio još jedan štedljivi koncept, a štednja i ekologija su riječi koje su se provlačile kroz cijeli auto salon. 'Ovo je nova Buba', tako su mnogi nazvali koncept E-Up, koji na tržište stiže 2011. Dakle, ovo bi trebao biti narodni auto koji će VW-u pomoći u cilju da postane svjetski broj 1. Slovo E ispred imena je oznaka elektropogona, koji mu omogućuje 130 kilometara vožnje na struju. S druge strane Opel, vjerojatno zbog krize kroz koju prolazi, nije predstavio slične radikalne koncepte ali je zato servirao potpuno novu Astru. I to odmah s eco-flex pogonom. Nova Astra zaista izgleda odlično te će uz uspješnu Insigniju sigurno biti prodajni hit. Nijemci tvrde kako je udobnost najbolja u klasi, a vozne osobine izvrsne. U to ćemo se i sami uskoro uvjeriti, pa za dva tjedna očekujte informacije iz prve ruke.

Hrvatskom će tržištu svakako biti zanimljivi i sljedeći modeli. Citroen je predstavio novi C3 ali i luksuzniju verziju, DS3. C3, koji sada nudi znatno ozbiljniju kabinu, stiže već u studenome, a DS3 nešto kasnije. No Citroenu, čini se, nikad dosta malih automobila, a studija Revolte je dugačka samo 3,7 metara i, očekivano, koristi hibridni pogon. Što se tiče eko studija, Renault je tu na domaćem terenu. Čak četiri modela, svaki svojstven na svoj način, ali svi sa zajedničkim predznakom, emisija štetnih plinova jednaka nuli. Uz njih, najveća je novost i novi mjenjač s dvije spojke.

Hamilton bacio oko na novu Mercedesovu E-klasu

No, kada je riječ o hibridima, od svih je ipak najdalje otišla Toyota. Uz uspješni Prius, koji se u Japanu ne skida s ljestvice najprodavanijih, u Frankfurtu su nam Japanci predstavili i Prius Plug-In, koji se, dakle, može napuniti preko kućne utičnice, ali i Auris s hibridnim pogonom. U odnosu na klasični model, Auris hibrid je niži te ima posebne detalje na karoseriji. Uz to, tu su i solarne ćelije na krovu te na armaturi. Dolazak na tržište očekuje se sredinom iduće godine. Puno prije, pak, stiže nova generacija Land Cruisera. Jedan od rijetkih SUV-terenaca i dalje će kupce osvajati robusnim izgledom i vrhunskim terenskim svojstvima.

Jedan od najvećih i najboljih prostora na salonu uvijek ima Mercedes. I uvijek su tu posebne točke koje oduševe publiku. Da, na svjetskim auto salonima ima i sjajne zabave, za mentalni predah, jer vas od tolikih automobila može zaboljeti glava. S-klasa koja se puni na utičnicu još je uvijek u fazi koncepta, no veća je zvijezda bio ovaj prototip koji emitira samo 32 grama ugljičnog dioksida. Ta je vizija budućnosti zainteresirala i prvaka Formule 1, Lewisa Hamiltona.

BMW predstavio 'najbrži hibridni SUV na svijetu'

No, zvijezda večeri ipak je bio SLS AMG. Superautomobil, inspiriran slavnim 300 SL Gullwingom, može pojuriti 317 km/h, kada ga zaustavlja limitator. Pitamo se koliko bi išao da se blokada skine. To će, nakon salona, valjda isprobati sam Hamilton. Kao i glavni rival i BMW je oduševio štandom. Jednako kao i s predstavljanjem modela, što nije propustila niti kancelarka, Angela Merkel. 'Dame i gospodo, ovdje sada dolazi najbrži hibridni SUV na svijetu – BMW Active Hybrid X6', najavio je Klaus Draeger, član uprave BMW-a.

Bavarci su posebno ponosni jer hibridni model troši 20 posto manje goriva u odnosu klasični X6. Uz hibridnu Mercedes ML klasu, Lexus sada ima dostojne konkurente. No, X6 Active Hybrid, baš kao i velika super limuzina - serija 7 s identičnim hibridnim pogonom, bili su pomalo u sjeni novog X1. Izgled kakav smo i priželjkivali. X1 izgleda sjajno, a na salonu BMW odmah predlaže i kako ga opremiti za slobodno vrijeme. To pak ne priliči ovom, monovolumenski čudnom BMW-u. Serija 5 Gran Turismo je u svakom pogledu inovativan i inteligentan koncept automobila. Time on obogaćuje BMW brand.

Ferrari predstavio 'Italiju'

Automotiv je već imao priču o novom Gran Turismu, automobilu kojeg mnogi ne mogu spojiti s BMW-om. Je li na pomolu još jedan tržišni promašaj poput Mercedes R-klase, tek ćemo vidjeti. I ovaj spektakularni koncept ste mogli vidjeti u Automotivu prije dva tjedna, kao moguću najavu za budući M3. Hibrid s malim dizelom ispod lima je jedna stvar oko koje su se zanimali novinari, a druga je Mario Majdandžić, Hrvat koji potpisuje sjajan dizajn ovog koncepta. A odmah uz BMW – Mini. Ondje se slavio 50. rođendan i to uz dva maksi iznenađenja. Coupe i Roadster su tek studije kojima se ispituju reakcije publike. No čini se kako je sve već odlučeno. Auti izgledaju odlično i vjerojatno idu u serijsku proizvodnju.

Audi je uz novi A5 Sportback predstavio i dugo očekivani R8 Spyder. Automobil izgleda odlično i sigurno je uživancija juriti s vjetrom u kosi. No 313 km/h najveće brzine možda je ipak bolje loviti s krovom. Nešto dalje, na izložbenom prostoru Ferrarija, uobičajeno, vladala je ogromna gužva. Svi su čekali prvo pokazivanje nove V8-ice, modela koji ponosno nosi ime domovine, 458 Italia. 'Italia je kao posveta našoj zemlji, sposobnosti, tehnologiji i kreativnosti nas Talijana', rekao je Luca di Montezemolo, predsjednik Ferrarija.

Lamborginijev koncept 'lovca bomardera'

A kada se još pojavio i Michael Schumacher, usijanje je dostiglo vrhunac. 'Italia je naš najnoviji projekt na kojem smo radili vrlo naporno i, po mom mišljenju, vrlo je uspješan', zaključio je bivši višestruki prvak Formule 1. 'Ipak na 458 Italiji smo uklopili, razvili i postigli ciljeve za koje ja, kao bivši vozač Formule 1, smatram da su fantastični', dodao je Schumacher. A Schumiju treba vjerovati. Čak 80 konja više u odnosu na prethodnika, dakle, ukupno njih 570. S time je ubrzanje do stotke spušteno na nevjerojatne 3,4 sekunde uz najveću brzinu od 325 km/h. Ludo, no izgled prednjeg kraja je ipak možda suviše futuristički.

I Ferrarijev partner Maserati, je imao što za pokazati, novi Gran Cabrio. Prekrasan izgled ali i prtljažnik od skromne 173 litre. Recesija, dapače, nije spriječila ni ostale luksuzne marke. Bentley je predstavio novu limuzinu za bogataše, fenomenalni Mulsane, dok se odgovor Rolls-Roycea zove Ghost. Ako ste stvarno bogati, a ne zanima vas limuzina već rasni sportski auto, onda se čim prije predbilježite za Lamborghini Reventon Roadster. Naime, proizvest će ih se svega 20-ak, a izgled lovca-bombardera i moćni V12 snage 670 konja treba platiti 1.1 milijun eura. Puno, puno manje trebala bi koštati Fisker Karma. Ovdje je hibrid sa 403 konja te deklarirana potrošnja od nevjerojatne 3,5 litre, a prve isporuke kreću sredinom godine.

Brabus najbrži - frizirana E-klasa ide preko 370 km/h!

A nova E-klasa juri brže i od Lamborghinija, točnije, preko 370 km/h! Tunirao ju je, a tko drugi, nego Brabus, koji je ovdje ugurao V12 biturbo sa čak 800 konja i cijenom od 600.000 eura. Puno mirnije predstavlja se prvi Aston Martin s četiri vrata. Model Rapide je konačno završen i tako je postao jedini pravi konkurent Porsche Panameri. Cijena? Gospoda ne pitaju za cijenu. I to je sve što smo uspjeli ugurati u današnji pregled. Ostalim novitetima pozabaviti ćemo se u idućim emisijama. No, ako ste ljubitelj automobila onda vam svakako preporučujemo posjet salonu. Otvoren je još točno sedam dana, s cijenom karte od 13 eura. Za ono što nudi, to je, zaista, prava sitnica.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom ujutro na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene