U gospodarskoj zoni Podi kod Šibenika jedan je od dokaza da hrvatske tvrtke mogu poslovati bez gubitaka i imaju šanse i na stranim tržištima. Naoko mala tvrtka uspijeva uskočiti u ozbiljne svjetske projekte, a postali su poznati kada su se našli na Fininoj listi 25 tvrtki s najvećim plaćama u Hrvatskoj. Uspješno pariraju IT sektoru, ali i bogatim farmaceutima.

Galerija


Kroz krš šibenske zagore, pa kroz novonastale hale, do pogona Industriusa. Dobro je, za promjenu, čuti zadovoljne radnike. ''Ja sam stvarno iskusio svašta, tako da je ovde prava meka. Što kažu ljudi? - Blago ti se!'', kaže Mario Krivić. 

Vezani članci Slika nije dostupna Ivanka Trump zatvara tvrtku zbog koje je svojevremeno izazivala brojne kontroverze Srijemska silicijska dolina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ima nade: Uz stopu rasta od 545 posto, ova tvrtka dovodi ljude u Vukovar

Donedavno su bili na velikom poslu na termoelektrani u Južnoafričkoj republici. Imali su tamo 200 do 300 radnika, a prosječna plaća je tada bila puno veća od hrvatskog prosjeka.

''Plaća u Africi stvarno je bila 5.000 eura'', kaže Duško Celić, voditelj proizvodnje.

Ali radilo se punom snagom. ''Nije nas bilo briga za biljar, bazen, 16 televizija, samo se gledalo gdje je krevet i ujutro u 4 na posao'', objašnjava Celić.

Tvrtka se bavi najviše montažom i zavarivanjem visokotlačnih cijevi i posuda pod tlakom, te sličnom proizvodnjom. Iza njih je posao u Africi koji je još uvijek najveći energetski projekt na svijetu, a naveliko se pripremaju za mogući odlazak na Bliski istok vezano za poslove na rafinerijama nafte i plina.

U pogonu su već i ljudi s Bliskog Istoka, ali detalji su tajna. Tvrtka je inače sinjska. Vlasnici, bračni par danas su bili spriječeni za snimanje. Trenutačno rade dijelove za norveški katamaran, ali i za šibenski TLM. No još se sjećaju afričkih dana.

''Životinje svuda. Majmuna je bilo po baušteli, dirali su nam torbe, hranu, jer bilo je sendviča u torbama'', sa smijehom priča jedan od radnika Luka Luketić.

Atmosfera je opuštena, ali posao precizan. Mario je radio na bravariji, a tvrtka ga je poslala na doškolovanje za sofisticirane strojeve u inozemstvo. Zna da svaka greška može uništiti iznimno skupu cijev ili lim.

Uskoro će tvrtka dobiti i poseban ASME certifikat za prodaju proizvoda u cijelom svijetu. Kontrole su rigorozne. ''Sve do provjera ultrazvukom, pa čak i rendgenom'', kaže voditelj kvalitete, Goran Gašpar.

Plaće u šibenskom pogonu su oko tisuću eura, ali novi inozemni poslovi znače veći novac. Radnici su spremni!