Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uprava automobilskoga koncerna DaimlerChryslera i radnički savjet nakon dugih pregovora složili su se oko plana kako socijalno održivo provesti najavljeno restrukturiranje poduzeća, koje će uključivati i masivno ukidanje radnih mjesta.


Šef koncerna Dieter Zetsche ranije je najavio da će se do 2008. u pogonima DaimlerChryslera u cijelome svijetu ukinuti 6000 radnih mjesta u menadžmentu i upravi, od toga čak 3200 u Njemačkoj.

Vezani članci Sastanci u Bruxellesu - 3 Čelnici zemalja EU-a ne skrivaju oduševljenje postignutim dogovorom: "Ovo je povijesno postignuće", "Novac treba mudro potrošiti" Nakon štrajka, djeca se vraćaju u školu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) - 3 Što se štrajkalo – štrajkalo se! Đaci s torbama na leđima jutros se vraćaju u školske klupe

Prema Novom modelu menadžmenta, kako je nazvan postignuti sporazum, do kraja 2007. neće biti izravnih otkaza, a zaposlenicima čija radna mjesta budu ukinuta dotad će se morati ponuditi druga mjesta unutar koncerna.

Broj radnika smanjivat će se u slučajevima dobrovoljnih raskida radnih ugovora s otpremninom te ranijim umirovljenjima i smanjenjem radnog vremena za starije zaposlenike. Novi model menadžmenta najveće je restrukturiranje u upravi koje je to poduzeće ikada prošlo, a kako je danas rekao šef radničkog savjeta Erich Klemm, zaposlenicima "daje visoku mjeru fleksibilnosti".