Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijena nafte premašila 82 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene nafte na svjetskom tržištu jučer su premašile razinu od 82 dolara za barel, približivši se rekordnoj razini dosegnutoj na zatvaranju dan ranije nakon što je odluka američke središnje banke Fed o snižavanju kamatnih stopa dala poticaja očekivanju nastavka snažne potražnje za energentima u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču.

Na njujorškom tržištu barel sirove nafte poskupio je jučer 59 centi, na 82,10 dolara, nakon rasta od 94 centa dan ranije, kada je dosegao rekordnih 82,38 dolara. Na londonskom je tržištu nafta istodobno poskupjela 44 centa, na 78,03 dolara.

Pročitajte i ovo Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 prekršajne prijave Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris" Jeftina nafta - 3 Upozorenje analitičara Cijene nafte padaju, ali to ipak i nije baš najbolja vijest: U toj računici nedostaje još jedan faktor

Fed je u utorak snizio kamatne stope za pola postotnog boda, želeći zaštititi američko gospodarstvo od posljedica krize na tržištu nekretnina i turbulencija na financijskim tržištima, izazvavši snažan rast cijena dionica i roba.

"Tržište će se sada kretati u smjeru cijene od 85 dolara po barelu", kaže Tony Nunan iz Mitsubishi Corp. u Tokiju.

Cijene nafte od početka su godine ojačale za trećinu, povučene na više prijetnjama uragana i drugih rizika za sigurnost opskrbe, ulijevanjem novaca ulagača u energetska tržišta umjesto u slabostojeća tržišta dionica i padom američkih zaliha nafte.

Očekuje se da će ovotjedno izvješće američke vlade pokazati četvrti za redom pad zaliha sirove nafte u tjednu do 14. rujna, za dva milijuna barela. "Ako dođe do velikog pada zaliha, recimo za tri do sedam milijuna, cijene bi se jako brzo mogle naći na razini od 85 dolara", dodao je Nunan.

Analitičari procjenjuju da je vjerojatno došlo i do pada zaliha benzina sedmi tjedan za redom, s obzirom na snažnu potražnju i nižu proizvodnju nakon što je uragan Humberto privremeno zatvorio tri teksaške rafinerije. Očekuje se da će izvješće pokazati rast zaliha destilata.

U ovome se tjednu u Meksičkom zaljevu, gdje je smještena ključna američka naftna infrastruktura, očekuje razvoj još jedne oluje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene