Bugarska i europska zastava (Foto: AFP)
Bugarska i europska zastava (Foto: AFP)

Nije tajna da ulaskom Rumunjske i Bugarske u EU mnogi tadašnji građani Unije nisu bili prezadovoljni zbog njihovih gospodarskih neuspjeha. No, čini se da se Bugarska diže iz kaljuže.


Hrvatska se i tri godine nakon pristupanja Uniji i dalje bori uhvatiti tempo ostalih razvijenijih zemalja članica. Prema svemu sudeći morat ćemo još puno raditi da bismo uopće bili svrstavani u isti koš s europskim 'starijim sestrama'. No, jedna zemlja koja je isto tako bila crna ovca Unije, mogla bi nam uliti nadu da i za nas postoji bolje sutra.

Prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala, gospodarstvo Bugarske proživljava pravi procvat. BDP im je u drugom kvartalu ove godine porastao za 3 posto u odnosu na godinu ranije, a u drugom kvartalu je iznosio 21,7 milijardi bugarskih leva.

Značajno im je pala i stopa nezaposlenosti. U usporedbi s drugim kvartalom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 65.300 ljudi, što se u postocima očitava kao pad od 1,9 postotnih bodova.

Dodajmo tome da im se izvoz dobara i usluga povećao za 2 posto čime se događa ekspanzija na domaćem tržištu i raste potrošačka moć.

S obzirom na posljednje trendove u Hrvatskoj, rast BDP-a od 2,7 posto u prvom kvartalu i pad nezaposlenosti u srpnju za 16,9 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, možda i nas čeka neki rast. Ako ikada dobijemo vladu, dakako.