Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koordinacija udruga brodara i brodograditelja Republike Hrvatske zatražila je od Vlade i Hrvatskog sabora izmjene Zakona o porezu na naftne derivate, po kojima bi se osim za ribare uveo plavi dizel i za hrvatske brodare i ostale koji se bave gospodarskim djelatnostima na moru.


Time bi se, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, uskladili uvjeti poslovanja svih brodara na Jadranu. Također traže izmjenu Zakona o pružanju usluga u turizmu kako bi se osigurala jednaka prava brodarima u ponudi i prodaji usluga, a ne da kao sada budu prepušteni volji lokalne samouprave.

Vezani članci Slika nije dostupna Neiskorišteni plavi dizel se može koristiti do kraja siječnja Slika nije dostupna Kraj crnog tržišta plavog dizela: 'Pametne kartice pravi pogodak'

Zahtjeve Koordinacije hrvatskih udruga brodara i brodograditelja podupro je i Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik. Podsjetio je da se već dvije godine govori o pitanju cijene goriva za hrvatske brodare, no da Vlada ništa nije učinila.

'Populistički je najavljivala da će braniti cijenu goriva od osam kuna i time dokazala da nema nikakvu strategiju', rekao je Tadić i dodao da je Vlada istodobno dopuštala rast cijena dizela znajući da ga rabe prijevoznici na moru i tako je 'zažmirila na generator inflacije'.

Po Tadićevim riječima INA četvrtinu nafte crpi iz domaćih bušotina, ali čak i kad se zanemari ta činjenica, u cijeni goriva samo je 40 posto dijela kojim se plaća nafta, a 60 posto su razni porezi. To govori da Vlada može ako želi regulirati cijenu goriva, dodao je.

'Hrvatski brodari suočeni su s konkurencijom iz Italije', izjavio je, dodavši kako su u Italiji od plaćanja poreza u cijeni goriva oslobođeni svi koji se bave gospodarskom djelatnošću na moru.
U ime Koordinacije udruga brodara i brodograditelja na konferenciji za novinare govorili su još Dino Mikić iz Koordinacije udruga brodara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Ivica Zorić, predstavnik Udruge brodara iz Zadra.