Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Motorni benzini i eurodizel od ponoći će u Hrvatskoj poskupiti za četiri, odnosno pet lipa po litri, dok bi obični dizel pojeftinio za jednu lipu, a cijene plavog dizela i lož ulja neće se mijenjati, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 18. do 31. listopada.


Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,76 kuna, što je četiri lipe više od dosadašnjih 9,72 kune. Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za četiri lipe po litri poskupit će i motorni benzin sa sto oktana i eurodizel, dok će cijena benzina sa 98 oktana od ponoći biti viša za pet lipa po litri.

Vezani članci Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Nove cijene goriva na benzinskim postajama: Poskupili benzin i autoplin, pojeftinio dizel Pale cijene goriva (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Utorak donio dobre vijesti za vozače: Pojeftinili i benzin i dizel

>> Platili ste 20 litara goriva? Ne znači da ste toliko i natočili!

Naime, Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 10,06 kuna (do sada 10,01 kuna), eurosupera BS 100 na 10,25 kuna (do sada 10,21 kuna), a eurodizela BS na 9,29 kuna (do sada 9,25 kuna). Po podacima Ministarstva, od ponoći bi neznatno pojeftinijo, za jednu lipu po litri, obični dizel i nova mu je cijena 8,86 kuna (do sada 8,87 kuna).

Najviša razina maloprodajnih cijena plavog dizela i loživog ulja od ponoći se neće mijenjati, pa i u razdoblju od 18. do 31. listopada najviša cijena plavog dizela može biti 5,66 kuna po litri, plinskog (loživa) ulja s oznakom euro najviše 6,65 kuna, a običnog loživog ulja 6,44 kune.

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene. Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama. (HIna)