Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Barr podigao kredit za preuzimanje Plive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka tvrtka Barr Pharmaceuticals u srijedu je ugovorila kreditni aranžman sa sindikatom banaka predvođenih Bank of America u vrijednosti 2,8 milijardi američkih dolara. Iznos od 2,5 milijardi dolara može biti korišten za preuzimanje Plive.

To znači da bi Barr u posljednji trenutak mogao povećati raniju ponudu od 755 kuna (uključujući 12 kuna dividende) po dionici Plive, za otprilike 200 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pliva gradi postrojenje Slika nije dostupna Barr objavio izvješće o preuzimanju Plive

Od ukupnog iznosa kredita, 2 milijarde dolara je kredit na pet godina, 500 milijuna je kredit na godinu dana, a 300 milijuna dolara petogodišnji je revolving kredit koji kompanija može koristiti za različite potrebe. Tim kreditnim aranžmanom Barr će refinancirati postojeći revolving kredit od 175 milijuna dolara.

Iako o sadržaju novih ponuda, koje se ovoga tjedna očekuju u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, zasad ne žele javno govoriti ni Actavis ni Barr, spekulira se da bi Barr mogao povećati svoju ponudu više od osam posto, čime bi ona, uključujući dividendu, dosegnula 820 kuna po dionici i premašila Actavisovu ponudu. 

Uprava Actavisa je u utorak od dioničara dobila dopuštenje da preuzimanje Plive financira novom emisijom dionica i dodatnim zaduživanjem od najviše 525 milijuna eura. Spekulira se da će i Actavis poboljšati svoju ponudu, ali s obzirom na iznos nove emisije dionica vrijedne 200 milijuna dolara, nije realno očekivati da će Actavis ponuditi više od 800 kuna po dionici.

Prema aktualnim ponudama Actavis nudi 735 kuna zajedno s 12 kuna dividende, dok Barr nudi 755 kuna zajedno s 12 kuna dividende po dionici. Actavis već raspolaže s 20,233 posto Plivinih dionica. U međuvremenu Plivina dionica nastavlja rasti i u srijedu je na Zagrebačkoj burzi dosegla novu rekordnu razinu od 796 kuna po dionici, uz promet veći od 1,41 milijun kuna.

Zakonski rok za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje je 30 dana od objave namjere objavljivanja ponude, što u slučaju preuzimanja Plive znači da američki Barr Pharmaceutical Hanfi zahtjev treba predati najkasnije do 2. kolovoza, a islandski Actavis do 9. kolovoza, izjavio je u četvrtak predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene