Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistička sezona

Bajs: U plusu smo s noćenjima, u minusu s dolascima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi tako lijepa Hrvatska doista bila i blizu, brine Ministarstvo turizma, odobrivši gotovo osam milijuna eura potpora avioodredištima, odnosno 20 eura po dovedenom putniku.

Uz te subvencije, očekuje se da će u Hrvatsku sletjeti više od pola milijuna gostiju. Ovih je dana u Hrvatskoj šest posto turista manje nego prošle godine. 'Mi smo u plusu sa noćenjima, u minusu sa dolascima', kaže Damir Bajs, ministar turizma. 'Realno je očekivati, u najmanju ruku, rezultat kakav je bio prošle godine', smatra Zoran Pečarević iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Pročitajte i ovo Razlika u broju turista - 7 Varljiva statistika Policija tvrdi da je prošlog vikenda u Hrvatsku ušlo više od pola milijuna stranaca, a eVisitor kaže 390.000: Istražili smo odakle ta razlika Slika nije dostupna Bajs se pohvalio Sezona uspješna, zabilježeno 55,2 milijuna noćenja

Borba za svakoga gosta se nastavlja. Potpora od gotovo osam milijuna eura ide u zračni promet. Potpisano je 140 ugovora između Hrvatske turističke zajednice, turoperatora i niskotarifnih zračnih prijevoznika. 'Broj zahtjeva u 2009. godini ukupno bio je 51 od partnera i poslovnih subjekata, a u 2010. narastao je na 115', ističe Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Hrvatska će izdvojiti 20 eura poticaja po svakom dovedenom putniku, a u zračnom prometu ih se očekuje 600 tisuća. 'Najvažnija tržišta za dolazak avionom su Velika Britanija i Irska. Ona čini gotovo polovicu potpisanih ugovora koje imamo za 2010. godinu', kaže Bajs. 'Bez tih mjera rezultati, posebno u podsezoni i predsezoni, ne bi bili pozitivni', smatra Lukša Novak iz Hrvatske udruge zračnih luka.

Dobra vijest je da je, nakon oblaka vulkanske prašine, u hrvatskim zračnim lukama sve više putnika. Pa tako i na zagrebačkom Plesu. 'U petom mjesecu se bilježi rast u odnosu na peti mjesec 2009. godine za 2 posto, a slični su rezultati na ostalim zračnim lukama', ističe Tonči Peović, direktor Zračne luke Zagreb. Zračna luka u Splitu bilježi rast od 4 posto, Dubrovnik 10 posto, a Zadar čak 30 posto više nego prošle godine. Nakon višemilijunske potpore, ti bi postoci morali biti mnogo veći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene