Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijest za pivoljupce

Hmelj u borbi protiv raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedna radosna vijest stiže iz zemlje pivoljubaca - pivo sadrži sastojak koji smanjuje rizik obolijevanja od nekih oblika raka.

Naime, njemački istraživači s Instituta za rak u Heidelbergu, otkrili su da hmelj sadrži ljekovitu supstancu ksantohumol. Riječ je o spoju koji spada u skupinu flavonoida za koje je već otprije poznato da neutraliziraju slobodne radikale, molekule koje bi inače mogle prouzročiti oštećenja stanica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Borbeni zrakoplov Su-34 Snažan udarac za Ruse Ukrajinci uništili tri ruska zrakoplova: Gubitak težak 100 milijuna eura

Također je poznato da upravo pivo posjeduje veliku razinu flavonoida, pa time i ksantohumola. Ksantohumol je otkriven 1913. godine, no njegov pozitivan učinak na zdravlje znanstvenici su potvrdili početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Istraživanja u Heidelbergu pokazala su da ksantohumol može biti djelotvoran protiv stanica raka dojke i prostate. On, naime, zaustavlja pojačano djelovanje muških i ženskih spolnih hormona - testosterona i estrogena te pomaže pri blokadi proteina PSA koji potiče širenje raka prostate.

Ako se pokaže uspješnim, ksantohumol bi se jednog dana mogao upotrebljavati kao lijek u borbi protiv raka. No, nije svako pivo jednako bogato ksantohumolom. Budući da hmelj daje gorak okus pivu, tradicionalna piva sadrže više ove supstance za razliku od svijetlih lager piva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene