Sudnica (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Sudnica (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Na sisačkom Županijskom sudu na četiri je godine zatvora osuđen Žarko Lončar (65), koji je u studenome 2015. postavio eksploziv u brusilicu kako bi spriječio provale u garažu, a od eksplozije je poginuo njegov brat Darko Lončar-Rus (68), inače poznati sisački hokejaš.


Sve se dogodio 12. studenoga 2015. u garaži u sisačkoj Ulici Tina Ujevića, kada je Darko Lončar uključio brusilicu u struju i izazvao eksploziju.

Vezani članci Eksplozija, ilustracija (Screenshot: Twitter) Bombaški napad na policijsku postaju u Indoneziji: Napadač poginuo, nekoliko policajaca ranjeno Eksplozija u Kabulu, ilustracija (Foto: Screenshot/Reuters) - 3 U eksploziji autobombe u Kabulu ubijeno sedam civila

Istraga je trajala deset mjeseci, a najprije se pretpostavljalo kako je zbog nepažnje eksplodirala plinska boca, no vještačenjem su pronađeni tragovi eksploziva.

U rujnu 2016. istraga je završena te je utvrđeno kako je eksploziv u brusilicu stavio Darkov brat Žarko, koji je tada i uhićen.

Kako je tijekom postupka i sam potvrdio, Žarko je nekoliko dana prije eksplozije u njihovoj vikendici na petrinjskom području u brusilicu stavio eksploziv kako bi spriječio učestale provale.

O tome nije obavijestio svoga brata, koji je 11. studenoga uzeo brusilicu iz vikendice i donio je u garažu. Kada ju je dan poslije uključio, brusilica je eksplodirala i na mjestu ga usmrtila.

Po presudi, objavljenoj na stranicama DORH-a, Žarko Lončar je prilikom postavljanja eksploziva u brusilicu znao da će se aktivirati njezinim uključenjem i da može izazvati pogibiju onoga tko to učini.

Zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti najprije je pritvoren, te na kraju i osuđen na četiri godine zatvora zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. (Hina)