Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Zagrebu

Zaposlili se kao njegovatelji u staračkom domu pa potkradali štićenike: Policija objavila detalje, u tijeku potraga za jednim od lopova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dvojica muškaraca zaradila su kaznenu prijavu jer policija sumja da su kao njegovatelji u zagrebačkom domu za starije, uglavnom koristeći njihove bankovne kartice te mobilno bankarstvo, štićenicima ukrali gotovo 12.000 eura.

Radeći u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama dvojica muškaraca su, sumnja zagrebačka policija, iskorištavali stanje i dob oštećenih osoba kako bi se domogli novca.

Policija je objavila da 26-godišnjeg makedonskog državljanina Makedonije i 35-godišnjeg srpskog državljanina sumnjiče za dogovore o počinjenju kaznenog djela teške krađe i pranje novca.

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 11.820 eura.

Mlađi muškarac je predan pritvorskom nadzorniku, dok se za starijim intenzivno traga.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 NA MARGINI Prevarantima su omiljena meta, a i društvo ih gleda kao teret: ''Oni su generacija koja još vjeruje institucijama, a masovno nasjedaju i najbližim rođacima''

Dvojicu muškaraca se tereti da su krajem srpnja 2021., nakon što su se zaposlili u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području zagrebačkog Maksimira, iskorištavali bespomoćnost, teško zdravstveno stanje i poodmaklu životnu dob štićenice te joj ukrali mobitel i bankovnu karticu.

Od nje su pribavili PIN broj kartice, nakon čega su u iduća dva mjeseca u šest navrata na bankomatima podigli ukupno 36.300 kuna.

Osumnjičeni su i da su u četiri navrata koristili karticu za plaćanje na dva različita prodajna mjesta, u iznosu od 19.890 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija TEŠKE ZLOUPORABE Lovcima na nekretnine posebna meta je jedna skupina građana: Potpisuju opasne ugovore, a mnogi od njih pravdu nikada ne dočekaju

Njih dvojica su da bi pokušali prikriti tragove iskoristili okolnost da je na mobitelu štićenice bila instalirana aplikacija mobilnog internet bankarstva, te su s drugim štićenikom istog doma u kolovozu 2021. otišli u banku i u njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo.

Potom su s računa štićenice u pet navrata prenijeli novac na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna. Da bi prikrili tragove, muškarci su zatim taj novac prebacivali na vlastite bankovne račune te na devizni račun 35-godišnjaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene