Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Šefica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta otkrila šokantne detalje hvatanja monstruoznog pedofila: "Najžalosnije je da nitko nije prijavio policiji"

Aktualno Galerija Nikolina Grubišić Požar Nikolina Grubišić Požar Foto: DNEVNIK.hr Zlostavljač: Ilustracija Zlostavljač: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Online svijet: Ilustracija - 2 Online svijet: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Online svijet: Ilustracija - 1 Online svijet: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Policija: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Uhićeni 21-godišnjak je, koristeći se društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu sadržaja, zlostavljao i iskorištavao više od 30 maloljetnih žrtava. Samo je jedna prijavila, a nakon intenzivne akcije policije, klupko se vrlo brzo počelo odmotavati.

U velikoj akciji policije uhićen je 21-godišnjak kojeg se sumnjiči za silovanje, podvođenje djece, prijetnje i prostituciju i to je samo dio od ukupno 56 kaznenih djela koje je počinio na 35 žrtava, od kojih je čak 31 maloljetno.

Tijekom gotovo četiri godine muškarac je kroz niz vrlo dobro pripremljenih aktivnosti najprije nevino stupao u kontakt s maloljetnicama na društvenim mrežama, što bi vrlo brzo preraslo u prijetnje i zlostavljanje.

"Lažno se predstavljajući na društvenim mrežama, on je prvo stekao povjerenje u kontaktu s njima i nakon tog početnog povjerenja i virtualnog prijateljstva, stvorio osjećaj pouzdanja, na temelju kojeg su žrtve prvo slale fotografije običnog sadržaja, a kasnije i seksualnog eksplicitnog sadržaja", objasnila je za Dnevnik Nove TV voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Nikolina Grubišić Požar.

"Njemu to nije bilo dosta, nego je nastavio sa zlostavljanjem žrtava pa ih je na osnovu tih zaprimljenih sadržaja nastavio ucjenjivati da će te fotografije objaviti u školi, njihovom radnom mjestu, na fakultetu, da će pobiti članove obitelji, što je kod žrtava izazvalo osjećaj straha za obitelj i za vlastiti život te su one nastavile udovoljavati svim njegovim zahtjevima i nastavile činiti kaznena djela na vlastitu štetu", dodala je Grubišić Požar.

"Akcija je počela inicijativom PU varaždinske kojoj se obratila jedna žrtva i prijavila svoju traumu koju je doživjela od tadašnjeg N.N. počinitelja. Daljnjim policijskim istraživanjem policija je utvrdila 100 potencijalnih žrtava, a od tih 100-tinjak, na kraju smo utvrdili da je nad 36 počinjeno kazneno djelo. Nijedna žrtva, osim one prve, nije zatražila pomoć, niti od neke bliske osobe, niti od članova obitelji, a najžalosnije je da nitko nije ni prijavio policiji", naglasila je voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije u razgovoru s novinarkom Ivanom Kopčić.

"I to je onaj zabrinjavajući moment koji nama kao društvu signalizira da je nažalost olako uvriježeno ponašanje na tim društvenim mrežama gdje se sadržaji olako dijele ne shvaćajući dalekosežne posljedice pa nažalost i da može doći i do kaznenog djela", istaknula je Grubišić Požar te je pojasnila tijek akcije.

"PU Zagrebačka i PU Varaždinska ovu su akciju započeli prije više od godinu dana te su utvrdili da je 21-godišnji počinitelj te radnje činio unatrag tri do četiri godine", kazala je. "U suradnji s upravom kriminalističke policije i županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu tijekom rujna i listopada provedena je kriminalistička akcija Nemezida VII. Utvrđeno je da se radi samo o jednom počinitelju i iz toga proizlazi kolika je razina opasnosti kada samo jedan počinitelj može počiniti 57 kaznenih djela nad 36 žrtava u, mogli bismo reći, kratkom vremenskom periodu".

Poruka za roditelje 

"Počinitelj je uhićen 27. listopada i provedene su sve dokazne radnje te su ga u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku i podnijeli prijavu ŽDO u Zagrebu. Sudac istrage odredio mu je istražni zatvor, a mogu reći i da je svim žrtvama prilikom dolaska u policijsku postaju i nakon zaprimanja njihovih izjava dan obrazac s popisom ustanova kojima se mogu obratiti i zatražiti stručnu i psihološku pomoć koja je besplatna", istaknula je Grubišić Požar te na kraju poručila:

"Moramo shvatiti da društvene mreže nisu virtualni svijet, one su našoj djeci stvarni svijet i sva ona uvriježena pravila o nekom primjerenom ponašanju koja vrijede u stvarnom svijetu trebala bi vrijediti i u virtualnom svijetu te da mi roditelji trebamo više komunicirati kako bi nam se djeca, ukoliko i dođu do takvih problema, s povjerenjem obratila".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postupak se ponavlja Ukinuta presuda za brutalno ubojstvo u Omišu: Trojac podnio žalbe, evo zašto ih je Vrhovni sud prihvatio

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Vrbovcu Očevid u tijeku Stravičan sudar s kombijem: Automobil je neprepoznatljiv, prijatelji se opraštaju od poginulog mladića (20)

Mladi zlostavljač uhićen je zahvaljujući akciji "Nemezida VII", koju je policija provela tijekom rujna i listopada 2022. godine u cilju identifikacije žrtava kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Osumnjičeni je 27. 10. 2022. godine predan pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke. Na temelju prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je osumnjičeniku istražni zatvor, objavila je policija.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene