Blagajna, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić)
Blagajna, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić)

Kupili su računalne programe za fiskalizaciju koji omogućavaju da se sa već izdanih i naplaćenih računa obrišu stavke. Potom su ih, tako izmijenjene, prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva.


Nakon policijske istrage nad nekoliko tvrtki i osoba koje se bave ugostiteljstvom na području Rijeke, Punta i Krka te osobe koja se bavi održavanjem informatičkih sustava, a za koje se sumnja da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, računalnog krivotvorenja i zlouporabe naprava, riječko Općinsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage.

Vezani članci Uhićenje (Foto:Goran Kovacic/PIXSELL) DORH iznio detalje izvlačenja novca iz Uljanika: ''Ugovorili gradnju četiri broda po cijeni znatno nižoj od troškova proizvodnje'' Marinko Brgić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Ispitani svi osumnjičeni, uglavnom se branili šutnjom, sutra idu sucu istrage

Radi se o sedam hrvatskih državljana rođenih 1983., 1980., 1978., 1994., 1995., 1974. i 1977. godine te tri tvrtke sa sjedištima u Rijeci, Puntu i Krku.

"Postoji osnovana sumnja da su šestorica okrivljenika kao vlasnici ugostiteljskih objekata na području Rijeke, Krka i Punta, od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja 2018., u cilju izbjegavanja plaćanja poreza, od 41-godišnjeg osumnjičenika koji se bavi održavanjem informatičkih sustava, kupili računalne programe za fiskalizaciju koji omogućavaju da se sa već izdanih i naplaćenih računa, preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, koje su potom tako izmijenjene prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva.

Osnovano se sumnja da su na opisani način prvookrivljenik, trećeokrivljenik i petookrivljenik svoje pravne osobe okoristili na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 1.407.468,00 kuna.

U odnosu na sedmog, osmog i devetog okrivljenika, osnovano se sumnja kako su u svojim ugostiteljskim objektima posjedovali inkriminirane programe za fiskalizaciju", priopćio je DORH.