Policija diljem Hrvatske provodi akciju razbijanja kriminalne skupine koja je navodno bila povezana sa srpskim i crnogorskim kriminalnim klanovima za čije su članove nabavljali hrvatske dokumente.

Galerija


U akciji je uhićeno tridesetak ljudi koje se sumnjiči za izradu hrvatskih putnih isprava za neke od najopasnijih kriminalaca iz Srbije i Crne Gore. 

Vezani članci Pljačka u Rijeci Kriminalcima odlučna poruka iz policije: "Možete biti hrabri koliko hoćete, kad tad ćemo vam pokucati na vrata" Zgrada USKOK-a (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Zločinačka mreža rumunjskih prevaranata u Hrvatskoj: Prali novac pomoću lažnih dokumenata

Dio privedenih u srijedu je već odveden pred tužitelja i iznose svoju obranu, doznaje Dnevnik Nove TV. Među uhićenima je i Nusret Seferović, predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske, koji je tijekom jutra uhvaćen i priveden u istočnom dijelu Zagreba.

Njegov odvjetnik Mario Gerstner kazao je za Dnevnik Nove TV da se Seferović tereti za počinjenje kaznenih djela u sklopu zločinačke organizacije. Gerstner je otkrio da je policija iz Seferovićeva doma, između ostalog, izuzela laptop i dokumentaciju vezanu uz udrugu.

''U prvom kontaktu s njim ostao je zatečen. Nije mogao vjerovati da je to što mu se stavlja na teret doista tako'', kaže Gerstner. Dodaje da očekuje i određivanje istražnog zatvora. 

Osim Zagreba, niz je osoba uhićeno i u Karlovcu, Zadru, ali i u nekim drugim hrvatskim gradovima. 

Valja istaknuti da je ovdje riječ o akciji koja je pripremana mjesecima, a u cijelu su priču uključene i susjedne zemlje. Pripadnike ove organizacije sumnjiči se za povezanost sa srpskim kriminalcima iz tzv. zemunskog klana te s crnogorskim škaljarcima i kavčanima.

Riječ je o zloglasnim kriminalnim skupinama koje se povezuju s desecima mafijaških likvidacija. Jutarnji neslužbeno doznaje da su ovu akciju policija i DORH planirali oko godinu dana, a među uhićenima je i nekoliko policajaca za koje se sumnja da su pripadnicima grupe iz policijskoga informativnoga sustava odavali podatke o identitetima hrvatskih građana koji bi bili pogodni da se na njihovo ime izrađuju lažni hrvatski dokumenti.