Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće Županijskog suda u Splitu izreklo je presudu Draganu Paravinji optuženom zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva Antonije Bilić.


U podne je izrečena presude Draganu Paravinji optuženom zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić.

Vezani članci Australska policija, ilustracija Tomislav u obiteljskom domu našao mrtvu suprugu i njihovo troje djece: Hrvatica ubila djecu pa sebe? Filip Zavadlav Sutra počinje suđenje Filipu Zavadlavu, odvjetnik: "Teško mi je reći u kakvom će biti stanju"

Paravinja je proglašen krivim te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 40 godina.

35 godina Paravinja je dobio zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja Antonije Bilić, 4 godine i 6 mjeseci za pokušaj silovanja na račun pravomoćne presude za pokušaj silovanja jedne žene u BiH te još 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja Omišanke 2011. godine. Izdržavat će jedinstvenu kaznu u trajanju 40 godina.

Županijsko državno odvjetništvo je tijekom završnih riječi postupka zatvorenog za javnost u cijelosti ostalo kod optužnice što je podržao i zastupnik obitelji Bilić, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

"Ovdje se ponovno pokazala moja teza da je Vrhovni sud posve nepotrebno ukidao ranije odluke Županijskog suda, posebno raniju drugostupanjsku odluku s obzirom da u ponovljenom postupku ništa činjenično nije predloženo, a ni utvrđeno. Ako je sud smatrao da treba izmijeniti pravnu kvalifikaciju onda ima ovlasti to učiniti i bez ovog mučenja i bez nanošenja iznimno velike boli obitelji", izjavio je Ljubičić. Dodao je kako obitelj neće doći na izricanje presude jer im je to iznimno bolno.

Paravinja je u završnim riječima obrane ponovio kako nije kriv za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, te da su mu dokazi podmetnuti.

Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti odvjetnik Željko Gulišija je rekao da je u završnim riječima govorio o tome na što Vrhovni sud upućuje i o kojoj se pravnoj kvalifikaciji radi - o teškom ubojstvu ili o ubojstvu.

Ovo je bilo treće suđenje Draganu Paravinji koji je dva puta na Županijskom sudu u Šibeniku osuđivan na po 40 godina zatvora, ali je te presude Vrhovni sud dva puta i ukidao.

Krajem listopada 2015. Vrhovni sud je u obrazoženju naveo da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja.

Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Dragana Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.