Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj se dnevno ukradu dva automobila, što je povećanje krađa od 11 posto. Dobra vijest za vlasnike otuđenih automobila je što se više od polovice njih pronađe.


Po podacima MUP-a, tijekom prvih šest mjeseci 2011. godine prijavljeno je otuđenje (krađa, teška krađa, oduzimanje) ukupno 738 motornih vozila što je, u usporedbi sa 672 motorna vozila otuđena tijekom istog razdoblja 2010. godine, povećanje broja prijavljenih otuđenih vozila 9,8 posto.

Vezani članci Krađe u Zagrebu i Rijeci - 2 Bizarne krađe u više gradova: Provaljivao u stanove i kuće dok su ukućani bili na sahrani članova obitelji, krao sve što mu je došlo pod ruku Ilustracija (Foto: Getty Images) Provalile u trgovinu za odrasle, ali nisu došle po ono što mislite

Od navedenog broja (738) otuđenih motornih vozila tijekom promatranog razdoblja 2011. godine, u 322 slučaja (43,6%) radilo se o otuđenju osobnih automobila (MUP taj segment naziva putnička ili terenska vozila). To je povećanje otuđenja od 11 posto, budući da su u prvoj polovici 2010. ukradena 283 osobna automobila. Po tim podacima, dnevno se ukrade u prosjeku manje od jednog osobnog automobila.

Kod lopova je i dalje najpopularniji Volkswagen. Svaki četvrti, točnije svaki 3,7 ukradeni osobni auto (ukupno 86 u prvih 6 mjeseci 2011.) je marke VW. Kradljivci vole i talijanske automobile (Fiat, Lancia, Alfa Romeo), kojih je u prvoj polovici godine otuđeno 54 ili 16,7 posto. Osim što je godinama u vrhu po prodaji novih automobila, njemački je Opel omiljen i na crnom tržištu. Ukradeno ih je 31 ili 9,6 posto. Slijede modeli francuskih proizvođača (Renault, Peugeot, Citroën), kojih je zajedno ukradeno 25 ili 7,7 posto. Slijedi Ford sa 22 nestala automobila, pa luksuzni njemački trojac Audi, BMW i Mercedes. A kao raritet pojavljuje se i jedan nestali Porsche.

Dobra vijest za vlasnike otuđenih automobila je što se više od polovice njih pronađe. Tijekom 2010. godine na području Republike Hrvatske prijavljeno je otuđenje ukupno 1425 vozila na motorni pogon, a u istom razdoblju pronađeno je 836 vozila na motorni pogon, što čini približno 58%.

Osim nama najzanimljivijih osobnih automobila, od motornih vozila najviše se kradu mopedi i motocikli. U prvih šest mjeseci 2011. ukradeno ih je 367, a u istom razdoblju 2010. 330.Nije zanemariv ni broj ukradenih teretnih vozila (kamiona i sl.), kojih je ove godine ukradeno 25 (lani 20), kombija je ukradeno 12 (lani 15), a ukraden je i jedan autobus (lani 2). (VLM Agencija)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju