Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi svjedoci

Suđenje za Kornate: 'Sve je nalikovalo na apokalisu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje za kornatsku tragediju.

Svoj iskaz daju Mladen Mužinić, član GSS-a i Josip Novak, dežurni operativni službenik u Divuljama na dan tragedije.

Pročitajte i ovo Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Preživjeli kornatski vatrogasac Završio sastanak Frane Lučića u DORH-u, ne zna se je li postignut dogovor Slika nije dostupna Žalba na presudu Dnevnik Nove TV doznaje: DORH će Frani Lučiću predložiti nagodbu

Prvi je sa svjedočenjem počeo Mužinić, koji je rekao kako su kobnog dana poletjeli oko 17.30 sati sa samo šturim informacijama o stanju na terenu. 'Sve je nalikovalo na apokalipsu', rekao je Mužinić. Prilikom spašavanja, dodao je, primijetili su kako su vatrogasci bili opečeni na preko 80 posto tijela.

Tada su spasioci pronašli maslinik za iskrcaj na sigurnije mjesto. Mužinić je naglasio kako je od Centra 112 zatražio gliser, a rekao je kako su u spašavanju pomagali i mještani u uvali Šipnat. Po povratku helikoptera, prisjetio se Mužinić, ukrcan je i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić.

Helikopter raspirio vatru u masliniku

'Nakon što je popustila magnetska kuka na helikopteru, postojala je mogućnost da padnemo. Kuka je osjetljiva na opterećenja, otkačila se pod utjecajem vjetra na tijela i njihanja. Helikopter je glasnim i stražnjim rotorom raspirio vatru u masliniku', istaknuo je Mužinić.

Naglasio je kako se u takvojo situaciji pomoću helikoptera moglo evakuirati tri do četiri osobe, jer bi inače evakuirani prilikom spuštanja mogli biti ozlijeđeni. Na evakuaciju je zbog toga potrošeno dvo do dva i pol sata, dodao je Mužinić. U četiri navrata izvučeno je sedam vatrogasaca, troje, pa dvaput po jedan te dvoje. Od opreme je korišteno jedno specijalizirano nosilo, pet pelena i jedna drvana nosila na koja je stavljen Lučić, pojasnio je Mužinić.

Užasan smrad

Predsjednik sudskog vijeća Boris Babić naredio je da svi prisutni napuste sudnicu u jednom trenutku, kako bi sudsko vijeće raspravilo o učestalim pitanjima tužitelja, koja su po mišljenju suca Babića, nevezana za tijek rasprave.

U nastavku suđenja GSS-ovac Mužinić je rekao kako je na mjestu tragedije osjetio miris zapaljenog ljudskog tijela, miris kakav nikad nije osjetio, napomenuo je.

Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević iznio je sucu Babiću prijedlog da obitelji financiraju pribavljanje opreme za tehničko snimanje, koje je odbijeno na prošloj raspravi. Na današnjem ročištu iskaz je dao i Josip Novak, operativni časnik u zrakoplovnoj bazi Divulje. Novak je rekao da je obavijest o ozlijeđenim vatrogascima došla kasno popodne i da je on mislio da su ozlijede lakše.

Dodao je kako je za stvarnu situaciju saznao tek predvečer i da je zvao Stipu Božića da dođe na heliodrom Firule.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene