Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog dviju hrvatskih putovnica koje je dobio na osnovi lažnih podataka i dokumenata, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 36-godišnjega Sretka Kalinića koji čeka izručenje Srbiji, gdje je kao pripadnik 'zemunskoga klana' osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića 2003. godine i na 40 godina zbog drugih ubojstava.


Na zagrebačkome Županijskom sudu, koji je pritvorio Kalinića, kažu da taj postupak 'može, ali ne mora' odgoditi njegovo izručenje Srbiji. U optužnom se prijedlogu Kalinića, koji ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, tereti da je krajem kolovoza 2006. u zagrebačkoj policiji zatražio putovnicu na ime druge osobe krivotvorivši potpis i priloživši lažnu osobnu iskaznicu te svoje fotografije. Putovnica mu je izdana jer policija nije imala razloga sumnjati u istinitost podataka, objavilo je tužiteljstvo na internetskim stranicama.

Vezani članci Slika nije dostupna Španjolska: Uhićeno sedam osoba povezanih s Al Kaidom Slika nije dostupna Kalinić dvaput došao do lažne hrvatske putovnice?

Kalinića se tereti i da je lani u siječnju na tuđe ime zatražio još jednu putovnicu u hrvatskome konzulatu u inozemstvu. Zahtjevu za putovnicu, uz svoju je fotografiju, priložio domovnicu, rodni list, osobnu iskaznicu te potvrdu o odjavi prebivališta na ime druge osobe. Tužiteljstvo traži da se Kaliniću produlji pritvor koji mu je u istrazi odredio zagrebački Županijski sud.

Glasnogovornik tog suda Krešimir Devčić izjavio je da taj postupak 'može, ali ne mora' odgoditi Kalinićevo izručenje Srbiji. Bez obzira na ishod, Devčić je podsjetio da je kazna koja Kaliniću prijeti u Hrvatskoj zanemariva prema zatvoru na koji je osuđen u Srbiji. U sudskoj praksi, naime, za kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava dosuđuju se kazne od samo nekoliko mjeseci zatvora.

Kalinićevo izručenje Srbiji jučer je, nakon njegova pristanka i sudske procedure, odobrio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Kalinić bi tako trebao postati prvi hrvatski državljanin izručen Srbiji, a daljnju proceduru izručenja dogovorit će policije i uredi Interpola dviju zemalja.