Prostitucija na ulici, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
Prostitucija na ulici, ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Dvojicu muškaraca i ženu, koji su početkom veljače uhićeni zbog trgovine ljudima, splitski su policajci prijavili i za prostituciju koju su organizirali u Njemačkoj, doznaje se u utorak u policiji.


Policija je izvijestila da je u suradnji s Ravnateljstvom policije te još nekoliko policijskih uprava dovršila kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana u dobi od 35, 37 i 42 godine, koje sumnjiči da su od veljače prošle do siječnja ove godine uključili tri ženske osobe u lanac prostitucije, odnosno pružanje seksualnih usluga na području Njemačke.

To su činili tako da je 37-godišnjak vrbovao žene koje su pristale pružati seksualne usluge, a 35-godišnjak i 42-godišnjakinja su kreirali oglas, pronalazili zainteresirane i dogovarali visinu naknade.

Kazneno su prijavljeni zbog kaznenog djela prostitucije, a kako su već ranije objavili mediji, dvije od triju djevojaka koje su se prostituirale u Njemačkoj ostale su trudne. Također, 42-godišnja Zagrepčanka koja je među organizatorima u jednom se suđenju drugoj djevojci za organiziranje elitne prostitucije spominjala kao svjedok-davatelj usluga, a riječ je o nekada vrhunskoj sportašici.

Inače, splitska je policija protiv njih troje početkom veljače podnijela kaznenu prijavu zbog trgovanja ljudima. 

U policiji tvrde da su dvojica muškaraca vrbovala žene za pružanje seksualnih usluga u hotelima i apartmanima po Njemačkoj od studenoga 2016. do 29. siječnja 2018. godine, iskorištavajući njihove teške životne okolnosti.

Oštećenim ženama organizirali su prijevoz do Njemačke, gdje su ih po dolasku iskorištavali za pružanje seksualnih usluga zainteresiranim klijentima uz novčanu naknadu, te uz zabranu međusobnih kontakata i potpunu kontrolu komunikacije putem mobitela.

Policija 35-godišnjaka i 42-godišnjakinju sumnjiči da su organizirali prostituciju kreirajući oglase na njemačkim internetskim stranicama, uz navođenje brojeva telefona i adresa na koje su ih kontaktirali zainteresirani klijenti te dogovarali mjesto, vrijeme i cijenu pružanja seksualnih usluga. Sat seksualnih usluga koštao je od 50 do 150 eura, a uhićeni su svojim žrtvama određivali i vrijeme kad moraju raditi.

Policija je pretragama pronašla mobitele, informatičku opremu te evidenciju ilegalne zarade. (N.C./Hina)