Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TJERALICA ZA PREVARANTOM

Telefonira iz BiH, po novac šalje kurire: Policija otkrila tko je prevarant koji pljačka naivce po cijeloj Hrvatskoj

Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Zadarska policija traga za 44-godišnjakom koji se lažno predstavio kao policajac i 72-godišnjoj ženi s biogradskog područja odnio svu ušteđevinu.

Biogradska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom te ga osumnjičila zbog prevare na štetu 72-godišnje žene, priopćeno je u četvrtak iz Policijske uprave zadarske.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 2. veljače 2022.godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, s mobitela nazvao oštećenu kojom prilikom se lažno predstavio kao policijski službenik te je naveo da radi provjere treba podignuti novac koji ima na računu", navodi se u policijskom priopćenju.

Rekao joj je da novac treba predati ovlaštenoj osobi koja će u civilu doći na njezinu kućnu adresu, kao i da će joj novac biti vraćen nakon dovršene istrage.

Osumnjičeni "radi" iz susjedne zemlje, a žrtve pronalazi u Hrvatskoj

Žena je podigla ušteđevinu, a zatim taj iznos predala nepoznatoj muškoj osobi koju je osumnjičeni angažirao da preuzme kuvertu i dostavi mu je, ne navodeći o kojoj vrsti pošiljke se radi.

Policija sumnja da 44-godišnjak organizira prevare iz inozemstva, pa je za njim raspisana potraga. DNEVNIK.hr neslužbeno doznaje da je u pitanju Bosna i Hercegovina, s čijom policijom su iz PU zadarske stupili u kontakt. Također, saznali smo i modus po kojem prevarant radi: kao "operativce" na terenu koristi dostavljače i zaposlenike prijevozničkih tvrtki, koji ne znaju o kakvim se pošiljkama, odnosno kuvertama radi. Osumnjičeni je slične prevare organizirao i na području drugih županija.

Ženi s biogradskog područja odnio je više od 150.000 kuna, a doznajemo da se i kod drugih prevarenih građana radilo o nemalim iznosima.

Policija: "Ne nasjedajte na telefonske pozive nepoznatih osoba"

Iz policije su još jednom upozorili građane da ne nasjedaju kad ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

"Posebno napominjemo kako telefonske pozive u kojima osobe traže podatke vaših bankovnih računa, novčanih transakcija ili žele da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja ne upućuje policija već se radi o osobama - prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici, a sve u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi", naglašavaju u policiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIJEVARE NA DALJINU Policija upozorila građane da ne nasjedaju na priče o vidovnjacima. Otkrili i kako se najčešće predstavljaju prevaranti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVARANTI BEZ MILOSTI Šibenska policija uhitila dobro uigranu grupu: Iskorištavali stare, bolesne i nemoćne žrtve, domogli se 185 tisuća eura

Nakon takvih poziva odmah bi se trebalo javiti policiji na broj 192 kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene osobe.

Apeliraju i na građane koji se brinu o starijima da ih upozore na prevarante.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene