Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDNOSTAVNI SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

Internetske prijevare u porastu: Domišljatost prevaranata nema granica, ali ima načina kako ih spriječiti da s računa počiste i zadnju lipu

Aktualno Galerija +0 Prazan novčanik, ilustracija Galerija 1/1 >>
Internetske prijevare i dalje su u porastu. Novi je trend da se prevaranti iz inozemstva javljaju na internetske oglase u Hrvatskoj, navedu građane da im daju podatke s kartica i onda im počiste račun. Domišljatost prevaranata nema granica, bilo da je riječ o kompleksnim ili jednostavnim prijevarama.

Aleksandra je bila žrtva jednostavne prijevare. Bez prethodne provjere naručila je tenisice putem Facebook trgovine. Platila ih je, ali nije dobila ono što je naručila i zatražila je povrat novca.

"Odgovorili su: 'Ukoliko želite povrat, vratimo Vam novac putem poštanske uputnice, a Vi predate paket dostavljaču. Ne plaćate ništa dodatno.' Međutim, sutradan mi se uopće nisu javili i blokirali su me", ispričala je.

Pročitajte i ovo Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci KORONAVIRUS NE POSUSTAJE Neuropedijatrica upozorila na crvene zastavice: ''Nekoliko je ključnih trenutaka kada roditelji trebaju potražiti liječničku pomoć''

Dala se u istraživanje i shvatila da nije jedina. Isti je trgovac nasamario više ljudi. Njegov je profil objavljen na crnoj listi Facebook prevaranata, koja broji oko 30.000 članova koji upozoravaju na prevarante.

"Kako nisam znala da su na crnoj listi? Jednostavno sam bila naivac koji zna da nije prevarant pa misli da nisu ni drugi", rekla je Aleksandra.

Najčešće prijevare

Internet prijevare u velikom su porastu. Prošle godine su u odnosu na 2020. porasle za 64 posto. Trend porasta nastavio se i ove godine, a na prvom mjestu su takozvane investicijske prijevare.

"Radi se o situacijama u kojima se građane navodi da uplate određeni iznos u eurima, koji će konvertirati u kriptovalute, a za mjesec dana će dobiti dvostruki ili trostruki povrat", objasnio je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u njemačkoj i švedskoj Tisuće prosvjednika protiv COVID potvrda izašlo na ulice: "Moramo moći sami odlučiti što želimo s vlastitim tijelom"

Na drugom su mjestu prijevare internet oglasima.

"Kažu: 'Ja ću kupiti proizvod koji prodajete na vašem internetskom oglasnika, ali molim da uplatite iznos za troškove dostave.' To je potpuno nelogično jer ako prodajete nešto očekujete da dobijete novac, a ne da usput dajete nekom novac", rekao je Grgurić te dodao: "Obično traže od građana da im dostave broj kreditne kartice i troznamenkasti broj na poleđini kartice."

Posreći li im se, žrtvi s računa počiste i zadnju lipu, a gotovo ih je nemoguće uloviti.

"Uglavnom se novac troši u različitim internetskim trgovinama na području Rusije gdje kupuju tehničku robu s podacima koje su prethodno ukrali", rekao je Grgurić reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu.

Kako se zaštititi?

Zaštita od prevaranata u pravilu je vrlo jednostavna.

"Čim se spomene da netko želi vaš novac, vaše privatne podatke, broj kartice, PIN ili podatke koji nisu javni, zaboravite tu komunikaciju i idite dalje", rekao je Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAO IZ NOĆNE MORE Nedavno su doselili u svoj stan, a sad im susjedi određuju što sve smiju, a što ne: ''Niste kupili kućicu s cvijećem''

Stvarni broj prijevara veći je od onog s kojim raspolaže policija. Naime, zbog osjećaja srama žrtve ih ne prijavljuju, a trebali bi makar da netko nauči na tuđoj pogrešci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene